Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN-huset kokar ledningen lägger locket på

Publicerad: 4 maj 2012, 06:51

Det handlar om våra interna relationer. Så motiverar DN:s redaktionschef Åsa Tillberg varför hon inte vill ge någon intervju om situationen på tidningen i dag.


Ämnen i artikeln:

Åsa TillbergDagens Nyheter

Journalistklubben på Dagens Nyheter menar att tidningsledningen kommer med svepande kritik mot flera medarbetare. Anställda har  fått höra att de är omdömeslösa, arroganta och saknar nyhetskänsla enligt en artikel i interntidningen Myggan.

På årsmötet för en tid sedan antogs en skarp protest riktad mot redaktionsledningen. Där stod bland annat: ”Vi upplever att grundläggande värden ibland inte tycks gälla internt på redaktionen.”

Klubben menar också att ledningen kan ha brutit mot lagen:

”Om det framförs kritik mot en arbetstagare bör denne få del av denna kritik och ges möjlighet att sakligt bemöta den. Det är viktigt att inte personliga åsikter och löst grundade antaganden om en arbetstagare eller dennes sätt att utföra sina arbetsuppgifter läggs till grund för särbehandling.”

Att stämningen är mycket upprörd intygar ett antal källor. Som dock av rädsla för repressalier väljer att inte träda fram med namn.  Och situationen på DN har inte på något sätt förbättrats sedan uttalandet togs, säger källor till Medievärlden.

Redaktionschef Åsa Tillberg väljer att inte kommentera:

Vi kommer inte att ge några intervjuer angående det du efterfrågar eftersom det handlar om våra interna relationer på tidningen och delvis även om specifika känsliga personalärenden, skriver hon i ett mejl.

Men till intertidningen Myggan säger hon att en del av problematiken är att det på DN historiskt sett varit för få samtal mellan ledningen och de medarbetare som inte presterat tillräckligt bra:

Det är klart att det upplevs som hårt om man aldrig haft ett sådant samtal förut. Då förstår man inte, man tänker ju att det gått bra i alla år.

Hon konstaterar också att kraven blivit hårdare på medarbetarna de senaste åren:

Vi lever i en helt annan tid nu med stark konkurrens och knappa resurser. Medarbetarnas produktivitet och kompetens är en strategisk fråga som gäller tidningens överlevnad.

Men det har förekommit att i alla fall några av de omdömen som nämnts i uttalandet har använts till medarbetare erkänner hon i Myggan.

Klubbens ordförande Anders Fosström vill inte heller kommentera läget på DN:

Som situationen är nu måste jag vara ytterst korrekt. Därför väljer jag en sådan anti-journalistisk linje, säger han till Medievärlden.

Till intertidningen Myggan säger han att det kan bli tal om att ta frågan om ledningen bedrivit kränkande särbehandling till Arbetsmiljöverket.

Det är svårt att få någon att uttala sig om situationen på Dagens Nyheter i dag. Men Cecilia Jacobsson, redaktör på Namn och Nytt, säger:

Det är tråkigt att vi har en sådan antifacklig ledning. De tror tydligen inte att facket kan bidra med någonting.

Läget är dock inte nattsvart menar hon:

Jag tror på en dialog. Jag har inte gett upp hoppet.

Ämnen i artikeln:

Åsa TillbergDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.