Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN gör specialbilaga inför FN:s klimatmöte

Publicerad: 29 november 2018, 13:03

I morgon följer en 24-sidig bilaga på temat klimat- och miljö med i Dagens Nyheters papperstidning. Axel Björklund, planerande nyhetschef på tidningen, berättar mer om hur tidningen arbetar inför och under klimatmötet.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Nu på söndag inleds FN:s klimatmöte, COP24, i Katowice, Polen. Där för att delta i förhandlingarna beräknas representanter från omkring 200 länder att vara.

På Dagens Nyheter pågår just nu det redaktionella arbetet inför mötet för fullt. När Medievärlden når den planerande nyhetschefen Axel Björklund lägger han en sista hand på den 24-sidiga bilaga på temat som följer med papperstidningen i morgon fredag samt publiceras digitalt.

– Vi gör en stor satsning generellt på klimatfrågan, och den här bilagan är en första uppväxling. Nyhetsmässigt är klimatmötet väldigt stort och viktigt för oss.

Bilagan beskriver Axel Björklund som ett försök att sätta ”en saklig grundplåt” kring miljö- och klimatfrågan.

– Tonläget i diskussionerna kring klimatförändringarna och dess konsekvenser blir allt högre från alla håll. På Dagens Nyheter tror vi att fakta och kunskap är helt nödvändigt för att kunna föra ett konstruktivt samtal. Därför försöker vi i den här bilagan förklara vad det här klimatmötet handlar om, var vi står nu och vad det finns för vägar framåt.

Bilagan består av reportage, analyser och en hel del fakta, enligt Axel Björklund. Bland annat så har DN:s granskande reporter Kristoffer Örstadius gjort ännu en version av ”Fakta i frågan” som han arbetade med inför höstens val.

– Inför valet presenterade Kristoffer Örstadius fakta i väljarnas viktigaste frågor. Denna gång har han tittat på data för att besvara frågan vilken förändring i vardagen som gör bäst nytta för klimatet.

På plats i Katowice för att bevaka vad som sägs på mötet finns DN:s klimatreporter Jannike Kihlberg samt tidningens utrikeskommentator Michael Winiarski.

– Vi skickar de två reportrar som vi tycker gör mest nytta på plats. Ämnesmässigt är Jannike Kihlberg en av de mest insatta som finns. Vad gäller Michael Winiarski har han ett tydligt uppdrag att beskriva omvärldsfrågor – och klimatet är ju en stor global politisk fråga. Det gör han på ett mycket bra sätt.

Skiljer sig er bevakning kring detta klimatmöte från tidigare möten?

– Nja, inte så mycket. Vi hade tre reportrar under klimatmötet i Paris för tre år sedan, säger Axel Björklund och fortsätter:

– Men jag upplever att det finns ett ökat intresse och en bredare uppslutning kring klimatfrågan i dag. Även om det aldrig varit svårt att motivera vår bevakning så är det lättare i dag – både internt och externt.

Hur stort är det här klimatmötet bevakningsmässigt för er?

– Det är absolut en av höstens och vinterns större satsningar. Men det är mycket annat som händer parallellt; regeringsbildningen i Sverige och mellanårsvalet i USA bland annat.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News