Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN chartrar ett extra tåg

Publicerad: 22 november 2018, 12:40

Intresset för DN:s tågcharter är så stort att tidningen nu sätter in ett extra tåg. Och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är inte främmande för att DN kan stå som värd för fler resor i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiDagens Nyheter

I början av november berättade Medievärlden att Dagens Nyheter chartrat ett tåg under en vecka i sommar. Rutten går från Stockholm till Venedig i Italien. På vägen gör tåget stopp i Verona, Wien och Berlin. Resans fokus ligger på kultur, klimat och politik. Syftet med initiativet är att visa att det är möjligt att genomföra tågcharter.

– Det bubblar i frågan om hållbart resande. Och vi märker att våra läsare är engagerade. Många vill åka tåg, trots det erbjuder ingen tågcharter i dag. Men vi tog en stor risk när vi bestämde oss för att köra. Om man inte lyckas fylla tåget kostar det rätt mycket pengar. Vi riskerade kanske mellan en halv miljon och en miljon kronor, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Men intresset för initiativet när det presenterades var stort. Drygt en vecka efter att biljetterna släpptes var de knappt 400 platserna på tåget nästan slut. Och nu står det klart att det blir ytterligare en tågresa. Denna gång rullar tåget på Europas järnvägar den 1-8 september 2019.

– Försäljningen gick mycket bättre än jag vågat hoppas. Och när vi då fick veta att det fanns möjlighet att köra tåget en gång till sade vi att då gör vi det. Vi är, tillsammans med resebyrån, rätt säkra på att vi kan fylla ett tåg till.

Delar av resan kommer Peter Wolodarski, DN:s kulturchef Björn Wiman och Lina Lund, utrikeskorrespondent i Berlin att vara med.

Hur tar ni er dit och hem?

– Det vet jag inte än. Men som det ser ut nu ska jag vara med på Sverigedelen, när det är seminarier ombord på tåget, och då åker jag nog tillbaka med vändande tåg. Björn däremot ska vad jag förstår vara med under hela resan.

Så det blir inget flyg för er alltså?

– Nej, det vore olämpligt i det här fallet.

Peter Wolodarski hoppas att DN:s initiativ ska leda till att fler vågar satsa på hållbart resande.

– Jag tror att det här initiativet har noterats av resebranschen. Min förhoppning är att charterbolagen ska se att den här sortens resor går att genomföra och att det finns en efterfrågan.

Själv kan han tänka sig att utvidga konceptet.

– Fungerar detta bra är jag inte främmande för att DN kan stå som värd för fler resor med andra teman. Jag tycker det är häftigt att göra saker som binder ihop oss med våra läsare. Den här sortens initiativ blir som en slags förlängning av tidningen.

– Men med det sagt så är vi varken en resebyrå eller tågoperatör utan en tidning. Resandet är en intressant del av vad vi gör, men det kommer aldrig att vara vår huvudsyssla.

Läs också

DN blir pionjär inom tågcharter till Europa (2018-11-02)

DN:s tåg är fullt – planerar ytterligare resa (2018-11-09)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News