måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Distributörerna oroade när bränslepriset slår nya rekord

Publicerad: 20 februari 2012, 15:15

Nu kostar både bensin och diesel över 15 kronor litern. Det är inte bra. Men ingen katastrof, säger Olof Nyberg, vd för Svensk Morgondistribution.

Ämnen i artikeln:

Distribution

Efter en prishöjning på 40 öre på två veckor ligger nu riktpriset för bensin på 15.08 kronor per liter. Dieselpriset är 15.04 kronor per liter.

Bedömare menar att de kommer att ligga kvar på dessa rekordnivåer åtminstone över sommaren beroende på ökad efterfrågan då den globala ekonomin är på väg att ta fart. Samtidigt pressar också oron i mellersta östern upp priserna.

Den här typen av makroekonomiska faktorer är svåra att bedöma. Men vi har utgått från att det skulle bli ökade bränslekostnader när vi jobbade med budgeten, säger Olov Nyberg.

Men att de skulle nå den här nivån hade de inte tagit höjd för.

Han är dock inte för oroad för de ökade kostnaderna.

Vi får jobba effektivare och smartare.

Ett sätt kan också vara att byta bränsle. Svensk Morgondistribution använder ett bland annat ett 20-tal elmopeder för att få ut sina tidningar, främst i Gävleområdet.

De körs utan problem även vintertid, säger Olov Nyberg.

Elmopeder tror också VTD:s vd Per Eld på. De testar just nu en packmoped med förbättrad lastkapacitet.

Den kan helt ersätta många bilar på sikt.

Men det finns också andra åtgärder att sätta in menar han. Som till exempel kurser i snålkörning och att linjerna läggs upp ännu effektivare.

Både han och Olov Nyberg är också eniga om en sak. De sjunkande upplagorna är ett mycket större problem än de stigande bränslepriserna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev