Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Direktpress gör lokaljournalistik med hjälp av Facebook

Publicerad: 4 November 2014, 13:13

Direktpress cykelforum på Facebook har blivit en levande mötesplats som ger både nyhetstips, case och spridning av tidningens material.


Ämnen i artikeln:

Direktpress

Det har fungerat så himla bra. Det blir som ett köksbord där vi diskuterar med andra och lägger ut artiklar och frågor för diskussion, säger Direktpress Stockholms chefredaktör Helene Claesson.

Cykelgruppen har funnits i ett halvår och har nu runt 330 medlemmar som bidrar med bilder och tips om situationen för cyklister i Stockholm. Det har gett hårda nyheter om trafiksituationen, uppslag till lättare livsstilsmaterial och otaliga case.

Det kan vara någon som har plåtat en cykelbana som slutar i intet. Eller case till ett jobb om lådcyklar. Vi har våra cyklister där ute som gör jobbet åt oss. Eller vi gör det ihop, våra reportrar är där och diskuterar och det blir ett stort kunskapsutbyte.

Bland de frågor som fått mest kommentarer är vilken politiker som är bäst i cykelfrågor (inför valet) och om någon har tips till Stockholms nya trafikborgarråd (efter valet).

Vi fått en roll som en tidning som är väldigt duktig på den här frågan och folk sprider det i sina kretsar, både våra artiklar och att man kan tipsa oss om sådana frågor.

Som lokalreporter är det så att man blir bra på det man kan riktigt bra. Vi är jäkligt bra på stadsbyggnadsfrågor och håller på att bli väldigt bra på trafikfrågor med fokus på cykel.

Eftersom cykelgruppen fungerat så bra startade Direktpress i helgen en till grupp ”Direktpress Nya Stockholm” om stadsbyggnadsfrågor.

Vi kände att vi borde ha ett köksbord där också. Men det är inte lika konkret så vi får se hur det går.

Gruppen har ett 40-tal medlemmat några dagar efter starten.

Det här är ett väldigt effektivt sätt att samla in kunskap, för kunskap finns inte längre där den fanns förut. Man ringer inte längre någon dam på en förvaltning som tar fram svaret. Nu behöver man de här forumen eller köksborden, vi kan inte cykla runt själva överallt.

Här finns Facebookgrupperna: Direktpress Stockholms Cykelforum och Direktpress Nya Stockholm.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Direktpress

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.