Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Direktör fick inte försvara sig – PON klandrar Kalmar Läns Tidning

Publicerad: 24 Februari 2011, 10:16

En artikel i Kalmar Läns Tidning/ Nybro Tidning innehöll svepande och allvarliga anklagelser mot en just avhoppad kommundirektör som inte gavs möjlighet att bemöta uppgifterna. Nu klandras tidningen av PON.


Ämnen i artikeln:

Pressens Opinionsnämnd

Efter mindre än ett år på posten slutade kommundirektören på egen begäran. I Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning skildrades det kaos som kommundirektören lämnar efter sig när han slutat. Anonyma källor uppgav att det kommunalråd som anställt direktören blivit varnad av tidigare arbetskamrater, att kommundirektören på eget bevåg inrättat tjänster som inte rymdes inom ramen för personalkostnader och att han låtit kommunen betala en av tjänstemännens lägenheter.

Enligt uppgifter till tidningen ska direktören till slut ha ställts mot väggen av flera medarbetare och tvingats sluta med omedelbar verkan.

I samband med att artikeln skrev sökte tidningen kommundirektören utan att nå honom. I anmälan till PO menar den tidigare direktören att ”anonyma källor tillåtits spy galla över honom och hans 20-åriga karriär” och att artikeln gjort det omöjligt för honom att få ett liknande jobb i framtiden.

Enligt PO ska en person i hög ställning tåla en långtgående granskning. Artikeln i fråga innehåller dock mycket svepande och allvarliga anklagelser som den tidigare kommundirektören inte getts möjlighet att bemöta. Vissa uppgifter är också, enligt PO, ”av sådan art att de svårligen hade kunnat bemötas adekvat”.

PO anser att Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning genom publiceringen brustit i ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften och därför bör klandras. Bedömningen delas av PON.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Pressens Opinionsnämnd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.