Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Digitalmomsen sänks 1 juli 2019

Publicerad: 25 oktober 2018, 12:32

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

Om inget oväntat inträffar sänks digitalmomsen den 1 juli 2019. Det står klart efter att frågan varit uppe i riksdagen i dag.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Sedan EU:s ekonomi- och finansministrars i början av oktober träffat en överenskommelse om nya momsregler finns det inget som hindrar att den svenska riksdagen fattar beslut om en sänkning av digitalmomsen. Men samtidigt har politikerna flaggat för att det komplicerade regeringsläget riskerar att göra att en sänkning drar ut på tiden. I en intervju med Dagens Nyheter sade Gösta Brunnander, pressekreterare hos Magdalena Andersson (S) att man inte kommer att hinna få in förslaget i budgetpropositionen för 2019 utan att 1 januari 2020 är ett troligt datum för en sänkning. Förseningen har oroat den hårt pressade tidningsbranschen.

Men i dag kom ett nytt besked. Det efter att frågan om sänkt digitalmoms varit uppe i riksdagen. Digitalmomsen ska sänkas till 6 procent, vilket är nivån för tryckta publikationer, från och den 1 juli 2019. Det bekräftar Finansdepartementet, uppger branschorganisationen TU.

TU välkomnar beskedet:

– Det är oerhört glädjande. Vi hade såklart helst sett en sänkning vid årsskiftet, men i och med att vi fått besked om att det skulle ske först 2020, känns detta ändå som en stor lättnad, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

Hon framhåller att TU länge arbetat aktivt för att sänkningen ska ske så snart som möjligt.

– Sänkt digitalmoms innebär att möjligheterna för att bedriva modern journalistik i hela landet ökar. Journalistikens förutsättningar stärks helt enkelt, vilket gör nyhetskonsumenterna till det här beslutets stora vinnare.

Läs också

Väntan på en sänkt digitalmoms oroar branschen (2018-10-11)

Så agerar lokaltidningarna när digitalmomsen sänks (2018-10-04)

Svenska medieaktörer välkomnar EU:s öppning om digitalmomsen (2018-10-03)

Jeanette Gustafsdotter: Sänk digitalmomsen redan i höst (2018-10-02)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev