Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dick Sundevall JO-anmäler polis och kammarrätt

Publicerad: 12 Augusti 2008, 09:15

Journalisten Dick Sundevall JO-anmäler polismyndigheten i Västmanland och kammarrätten i Stockholm. Det tog domstolen fem månader att fatta beslut om att lämna ut en förundersökning som rörde polisen Olle Liljegren. Oacceptabelt, anser Sundevall.


Dick Sundevall skriver i sin JO-anmälan att myndigheternas långsamma handläggande inneburit ”ett hindrande av ett samhälleligt journalistiskt granskande”.

Den 20 januari överklagade han ett beslut om sekretess och förbehåll som tagits av polismyndigheten i Västmanland.

Kammarrättens dom, som gav Sundevall rätt att ta del av den allmänna handlingen, kom den 16 juni.

Handlingen, ett förundersökningsprotokoll, rör den före detta polisen Olle Liljegren.

I sin överklagan ifrågasätter Sundevall bland annat att 440 sidor sekretessbelagts och inte kunnat lämnas ut. Det gäller bland annat alla förhör med högre polischefer i Stockholm.

Polismyndigheten skriver i sitt förbehåll att Sundevall får använda uppgifterna i förundersökningsprotokollet som bakgrundsmaterial för arbete med den bok han håller på med.

Kammarrätten anser att polismyndigheten inte har rätt att begränsa Sundevalls arbete som journalist och att polisens försök till censur är klandervärt.

Det sekretessbelagda sidorna har tidigare lämnats ut som offentliga handlingar till advokater och journalister.

Olle Liljegren dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse. Han friades i hovrätten, men dömdes i Högsta domstolen för vapenbrott och tjänstefel.

I höst ger Bonniers ut Dick Sundevalls bok ”Hanteraren”, där Olle Liljegren ger sin version om vad som hände. Dick Sundevall och Olle Liljegren har också arbetat ihop när det gäller Trond Sefastsson-affären.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.