Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Detta gäller för bevakningen av PO-anmälningar

Publicerad: 6 april 2018, 09:51

Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman (PO). Foto: Jonas Hellsén

Den senaste tiden har flera PO-anmälningar omskrivits i medierna. Men när det gäller rapporteringen om dessa finns det hederskodex och praxis att förhålla sig till. Medievärlden reder ut vad som gäller.


En sådan hederskodex är att en tidning som anmälts av en person som upplevt sig utsatt för en publicitetsskada inte själv bör ge offentlighet åt PO-anmälan. Allmänhetens Pressombudsman (PO) Ola Sigvardsson förklarar varför:

– Det finns en hederskodex men den är inte nedtecknad utöver över vad som står på vår hemsida. Den säger bland annat att en tidning inte ska publicera att den blivit PO-anmäld, säger han och fortsätter:

– Orsaken är att anmälaren inte ska utsättas för ytterligare publicitetsskada under utredningens gång bara för att han eller hon skickat in en PO-anmälan.

De flesta tidningar som PO-anmälts väljer därför, av hänsyn till det pressetiska systemet, att inte kommentera ett ärende. Men det finns också exempel på motsatsen, att tidningar blivit fällda i Pressens Opinionsnämnd (PON) för att de skrivit om att de blivit anmälda, berättar Ola Sigvardsson.

– För något år sedan undersökte vi hur förekommande det var och hittade då åtminstone sju sådana fällningar sedan år 2000.

Om en tidning fälls i PON är den skyldig att publicera fällningen. Även branschtidningar, som Medievärlden och Journalisten, rapporterar också ofta om klander. Om en tidning däremot frias bör den inte, enligt PO-PON:s regelverk, rapportera om beslutet. Det för att den kränkning som anmälaren upplevt inte ska upprepas.

Hur väl följer PO-anmälda tidningar det här regelverket anser du?

– Sett över tid följer de det på ett beundransvärt sätt. Men det har absolut förekommit fall där man brutit mot det.

När det gäller PO-anmälningar finns det dock inget som hindrar att en tidning som kommit över information om en anmälan mot en annan tidning väljer att rapportera om det:

– Nej, vi ser inte att vi kan hindra en tidning från att bedriva undersökande journalistik.

Hur tänker du kring att anmälaren skulle kunna drabbas av publicitetsskada även i andra tidningar än den anmälda genom en sådan rapportering?

– I så fall är det upp till anmälaren att anmäla även den tidningen. Vår hederskodex sträcker sig inte längre än till den anmälda tidningen.

Om anmälaren själv väljer att bryta sekretessen är den dock bruten även för den tidning som anmälts.

– Då står det tidningen fritt att kommentera och argumentera.

Hur har digitaliseringen påverkat betydelsen av återhållsamhet för utgivaren?

– Det är svårt att säga att detta område skulle påverkas varken mer eller mindre. Men vikten av återhållsamhet har i vart fall inte minskat i takt med den tekniska utvecklingen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev