Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Det var inte svårt att fylla tidningen”

Publicerad: 8 November 2010, 10:07

Helgen var minst sagt nyhetstung för tidningarna i Skåne. Medievärlden ringde till City Skåne och Sydsvenskan för att höra hur de lade upp arbetet.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Gripandet av den misstänkta skytten i Malmö, Malmö FF:s SM-guld i fotboll och den brustna dammen i Osby. Redaktionerna i Skåne fick använda en hel del kreativitet för att ro hem måndagstidningen.

På City Skåne fick föräldralediga redaktionschefen Jonas Kanje hoppa in som sportreporter på matchen i Helsingborg tillsammans med ordinarie sportredaktör. Hans vikarie, tf redaktionschef Anders Behrmann fick agera extrainsatt sportreporter i Malmö tillsammans med en extra fotograf.

I vanliga fall har City Skåne två sidor sport i måndagstidningen. Med anledning av Malmös SM-guld hade sidantalet utökats till tio sidor, fem i City Malmö/Lund och fem i City Helsingborg. En extra redigerare togs in för att minska stressen vid pressläggning.

Det gick jättebra. Det blev ingen större stress eftersom vi hade planerat för extra sportreportrar redan innan helgen, säger Jonas Kanje.

Gripandet av den 38-årige mannen som misstänks för skotten i Malmö och den påföljande presskonferensen sköttes av ordinarie helgreporter. Den brustna dammen i Osby ligger utanför City Skåne bevakningsområde varför man inte skickade någon reporter dit.

Det blev aldrig kaos. Vi är vana vid att göra mycket tidning med extremt lite resurser. Det är så vår verklighet ser ut, säger Kersti Forsberg, chefredaktör på City Skåne.

City Malmö valde att göra ettan som en wrap med stor bild på guldlaget Malmö FF. City Helsingborg hade en helsidesbild på deppande Helsingborgsspelare.

Inte heller Sydsvenskan hade några större problem med att klara av den nyhetstunga helgen. Redaktionen hade redan mobiliserat extraresurser med en extra reporter på både webb- och krimredaktionen.

Vi hade täckt upp för en intensiv helg så vi behövde egentligen bara styra om vissa resurser, säger Karin Zillén, nyhetschef på Sydsvenskan.

Bevakningen av den brustna dammen i Osby löste sig genom det samarbete inom Skånemedier där Sydsvenskan och Kristianstadsbladet byter material med varandra.

Vi fick allt material angående dammen av Kristianstadsbladet så vi behövde inte skicka dit någon, säger Zillén.

Hur löste ni problemet med att välja etta?

Vi gjorde en fet nyhetstopp på gripandet och stor bild på guldfesten. Vi gjorde ju också en guldbilaga där vi kunde ge bilderna ännu mer plats, säger Karin Zillén.

Medievärlden söker Skånska Dagbladet och väntar på bild från Sydsvenskan.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.