Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Det pressetiska systemet utvidgas

Publicerad: 10 December 2010, 09:03

Pressens Samarbetsnämnd föreslår att PO och PON blir MO och MON, och innefattar även etermedier och sociala medier. Enigheten inom nämnden är dock inte total. (Uppdaterad)


Det nya medieetiska systemet ska enligt förslaget omfatta publiceringar i tidningar, tidskrifter, webbsidor, radio, tv och sociala medier. ”Nämnden skulle kunna avgöra om någon lidit publicistisk skada oavsett i vilket medium publiceringen skett och även kunna ta hänsyn till den totala publiciteten”, skriver Pressens Samarbetsnämnds arbetsgrupp.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén säger till Journalisten att hon är missnöjd med att systemet inte omfattar även yrkesetiken och textreklamen.

Det här är en pågående utredning, när det gäller textreklamen måste vi diskutera det med våra medlemmar först, när det gäller yrkesetiken är det Journalistförbundet som har sanktioneringsmöjligheterna, säger TU:s vd Anna Serner.

Anna Serner är besviken på att Journalistförbundet inte vill bidra mer till ett utbyggt system.

Det här kommer att kräva mer resurser. Sveriges Tidskrifter har tagit ett större ansvar för finansieringen, och där skulle jag gärna vilja se en utsträckt hand från Journalistförbundet också.

Pressens Samarbetsnämnds arbetsgrupp har också diskuterat möjligheten att få in representanter för sociala medier i det pressetiska systemet. Om det finns något intresse, och någon möjlighet att utse representanter för denna disparata skara är också en fråga att gå vidare med.

Nu är vi överens om att utvidga det pressetiska systemet. Men med vilka, i vilken form, och vad det ska kosta är fortfarande en öppen fråga, säger Anna Serner.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.