Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Det ljusnar för Mecom

Publicerad: 16 Mars 2011, 10:21

Det börjar ljusna för den hårt skuldsatta brittiska mediekoncernen Mecom. I fjol hade Mecom ett rörelseresultat på 1,4 miljarder svenska kronor, vilket är 28 procent bättre än 2009. Nu ska koncernen börja betala utbyte till aktieägarna.


Mecoms årsrapport för 2010, som presenterades i London i dag, visar på framgång i alla de länder där koncernen bedriver verksamhet: Danmark, Holland, Norge och Polen. Danmark har tidigare varit klassens svagaste elev, men i fjol nådde danska Berlingske Media ett rörelseresultat på 218 miljoner kronor, en ökning med 57 procent i förhållande till året dessförinnan.

Norge (Edda Media) gjorde ett rörelseresultat på 254 miljoner kronor, en ökning med 67 procent jämfört med 2009 och Holland var bäst i klassen med 904 miljoner kronor (plus 10 procent), medan Polen ökade rörelseresultatet med 6 procent till 81 miljoner kronor.

Under fjolåret har Mecom genomfört kraftiga besparingar, vilket har minskat skulden med 600 miljoner kronor. Skulderna uppgår nu till 3 miljarder kronor.

Mecoms tillväxt i digitala intäkter var 23 procent förra året, vilket visar att koncernen nu är i färd med att utveckla sig till en mediverksamhet med många plattformar.

I Mecoms huvudkontor i London är man nöjd idag:

Detta är goda resultat och visar effekten av den framgångsrika omläggningen 2009, säger Mecoms styrelseordförande och direktör, Stephen Davidson, i ett meddelande från koncernen. Vi fortsätter med vår strategi om att göra Mecom till ett modernt multimediabolag.

Stephen Davidson meddelar också att framtidsutsikterna för koncernen nu ser så bra ut att man i höst ska börja att betala utdelning till aktieägarna.

Grundaren av Mecom, David Montgomery, lämnade i början av året bolaget. Inom kort väntas en ny vd tillsättas. Fram till dess fungerar Stephen Davidson också som vd.

Christer Källström, Köpenhamn

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.