Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Det här var mitt allra första gräv”

Publicerad: 28 Mars 2011, 10:13

Reportrarna Bo Torbjörn Ek och Lena Tegström på Norrländska Socialdemokraten fick guldspaden i kategorin Mindre dagstidning för sin granskning av överförmyndarnämnden i Boden. "Vårt gräv ledde verkligen till förändring", säger Lena Tegström.


Lena Tegström och Bo Torbjörn Ek fick upp ögonen för överförmyndarnämnden i Boden när två tillsynsrapporter från länsstyrelsen landade på hennes bort med korta mellanrum. I båda fallen kritiserades överförmyndarnämnden i Boden för brister i sin verksamhet. Lena Tegström intervjuade nämndens ordförande som mest försökte släta över kritiken. Lenas intervju upprörde en lokal politiker som starkt ifrågasatte ordföranden.

Då kände vi att här finns det något som vi måste titta vidare på, säger Lena Tegström.

Artiklarna publicerades under några veckor i april 2010 och avslöjade många och allvarliga brister hos kommunens gode män och förvaltare. Några var kraftigt skuldsatta och dömda för olika brott och det uppdagades till och med att vissa gode män själva ansökt om att få gode män. NSD:s gräv ledde till att tre ansvariga politiker i överförmyndarnämnden avgick och att rutinerna för verksamheten sågs över och stramades upp.

Vilken respons fick ni på publiceringarna?

Det blev en ordentlig debatt i kommunhuset och även på stan. Många läsare hörde av sig och även en del gode män som var kritiska till granskningen och menade att vi drog alla över en kam.

Lever den här undersökningen vidare på något sätt?

Ja, vi fortsätter hålla koll. Men de förändringar som genomförts kommer vi att kunna kontrollera då tillsynsrapporterna för 2010 kommer. Det är en ganska långsam process.

Har du något annat gräv på gång?

Ett gräv av den här digniteten kräver en hel del och jag är ju lokalredaktör till vardags. Men att vara på seminariet i Växjö gav många tankar och uppslag på vad man kan göra på det lokala planet. Och då inte bara i Boden utan även länsvis. Det här var mitt första gräv någonsin så det känns förstås extra kul.

Vinnare i Guldspaden

Läsarhjälp gav SvD guldspaden

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.