Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Det här är en ickevåldsprotest

Publicerad: 22 Oktober 2012, 13:18

Sören Sommelius, kulturjournalist och delägare i Helsingborgs Dagblad är upprörd över vad som händer på Gaza och hur Israel bordade Estelle. Han har själv åkt en etapp med båten.


I lördags bordade Israels marin Ship to Gaza-fartyget Estelle ett 30-tal sjömil från Gaza. Elva svenskar befann sig då ombord på fartyget. Bland dessa författaren Maria-Pia Boëthius, riksdagsledamoten Sven Britton och religionsvetaren Mattias Gardell.

HD:s kulturredaktör Sören Sommelius som följt med under en kortare etapp på svenskt vatten är bekymrad över den att israeliska regeringen gett klartecken till militärens aktion.

Det här är en ickevåldsprotest.

Men det är viktigt att göra någonting. Både för att häva blockade och sätta ljus på förhållandena i Gaza:

Den folkrättsliga situationen där är orimlig. Två miljoner människor är inneslutna under människoovärdiga förhållanden. Det är ett stort utomhusfängelse.

Han blev själv inbjuden att åka med på båten mellan Malmö och Helsingborg.

Och det ville jag väldigt gärna. Även om det bara var symboliskt. Men jag fick ändå en känsla för båten och det var starkt känsloladdat att följa med.

Någon kontakt med den nuvarande besättningen har inte haft.

Inte mer än på Facebook.

Läs Sören Sommelius om Ship to Gaza här, här och här.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.