Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Det formligen pumpades ut integritetskränkande uppgifter”

Publicerad: 14 April 2011, 10:49

Fälls Otto Sjöberg och Expressen i förtalsrättegången mot den person som först pekades ut som Anna Lindhs mördare kan det bli ett skadestånd på 750 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

ExpressenOtto SjöbergMark Zuckerberg

När polisen i första fasen efter mordet på utrikesminister Anna Lindh inte hade någon misstänkt spred sig en oro. Skulle det bli en ny, bortschabblad, utredning och en mördare som gick fri?

Det är en förklaring till den upphetsning som drabbade medierna när polisen grep en misstänkt mördare fem dagar efter dådet begicks. En upphetsning som fick medierna att bortse från att det var en misstanke av lägsta nivå, och som absolut inte stärktes under utredningens gång.

Det menar advokat Gunnar Falk, då den misstänkte 35-åringens försvarsadvokat, nu hans ombud i förtalsrättegången mot Otto Sjöberg och Expressen.

Den måttfullhet och försiktighet som borde prägla rapporteringen, inte minst på grund av den svaga misstankegraden, gick omedelbart förlorad anser Gunnar Falk:

Det formligen pumpades ut integritetskränkande uppgifter i medierna. Och i spetsen gick Expressen, Kvällsposten och GT.

Han menar att polis och åklagare var medvetna om att de inte hade mycket att bygga ett åtal på. Och därför var återhållsamma med att släppa uppgifter som kunde vara till skada för den gripne, och senare häktade, 35-åringen.

En återhållsamhet som inte Expressen visade anser Gunnar Falk.

Tidningen kartlade den misstänkte 35-åringen och det mesta publicerades direkt och utan urskiljning.

Expressens linje att det fanns en kritisk inställning till om den misstänkte 35-åringen verkligen var Anna Lindhs mördare i tidningens publicering ger Gunnar Falk inte mycket för.

Det finns, det ska inte förnekas, vissa texter som går i den riktningen. Men inte några analyser eller kommentarer utan texter som bygger på att vänner till 35-åringen påpekat att bilderna inte liknar NK-mannen.

Först under de sista dagarna innan han blev frigiven, när Expressen enligt vår mening började få kalla fötter började det komma ifrågasättande uppgifter.

Sedan gjorde sig Expressen skyldig till direkta lögner i sin rapportering också menar Gunnar Falk. Bland annat publicerade tidningen uppgifter om att 35-åringen försökt ta livet av sig genom att äta upp sina egna kläder. Något som är helt taget ur luften menar han:

Jag besökte NN minst en gång om dagen. Ibland flera gånger om dagen. Och pratade alltid med vakterna först och frågade hur han mådde. Och det hade alltid varit lugnt.

35-åringens andra ombud, Martin Särman, poängterade att det inte fanns några tecken på självkritik från Expressens sida.

Samt att det fanns ett samhälleligt intresse i en rapportering i det här fallet. Och att det varit en helt annan sak om 35-åringen fällts för mordet:

Vi två (han och Gunnar Falk) hade inte suttit här och försvarat en skyldig person.

Men eftersom NN inte är skyldig till mordet på Anna Lindh skulle inte detta publicerats.

Expressens och Otto Sjöbergs advokat Ulf Isaksson konstaterade i sin slutplädering att det är texten som ska bedömas.

Hur läsarna kan uppfatta den har inget med målet att göra.

Han syftar bland annat på en löpsedel där budskapet är att 35-åringen var ute och festade samma natt som läkarna kämpade för att rädda Anna Lindhs liv.

I texten som löpet bygger på säger dessutom en person att 35-åringen inte skulle agera så om han hade anledning att känna sig jagad.

Ulf Isaksson betonade också vikten av en fullständig rapportering. När medier håller tillbaka uppgifter blir verklighetsbilden skev.

Han menar också att 35-åringens riktiga identitet inte avslöjats av det som stått i Expressen. Men om rätten ändå skulle vara av den uppfattningen så handlar det om en krets på omkring 200 personer. Och eftersom Expressen är läst av omkring tio procent av Sveriges befolkning skulle det betyda att bara ett 20-tal personer känt igen 35-åringen via Expressen. Vilket innebär en låg grad av utpekande menar Ulf Isaksson.

Allmänhetens rätt till snabb, fullständig och vederhäftig rapportering väger ibland över enskilda personers rätt att skyddas mot att få kränkande uppgifter publicerade poängterade han. Samt att HD slagit fast att snabbhet och viss slagkraft kan vara nödvändig i viss nyhetsrapportering.

Expressens kartläggning av 35-åringens drogmissbruk, tidigare brottslighet, psykiska status och våldsbenägenhet visar att han inte var en privatperson vilken som helst.

Det är också viktigt att tänka sig tillbaka till september 2003 och inte bara titta på publiceringarna i backspegeln, över sju år senare, menade Ulf Isaksson.

Därför finns det inget fog för grovt förtal:

Den nyhetsrapportering det här målet handlar om ligger inom tryckfrihetens ramar.

Fälls Expressen och Otto Sjöberg har 35-åringen yrkat på ett skadestånd på 250 000 kronor från vardera Expressen, Kvällsposten och GT. Till detta kommer rättegångskostnader på närmare 940 000 kronor.

Svegfors stöttar Expressens publicering om 35-åringen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.