Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Det finns ingen journalistik som kan vara viktigare just nu”

Publicerad: 11 November 2015, 11:51

DT vill synliggöra människorna bakom asylsökningarna. De som har packat väskan och lämnat sina hem för att starta ett nytt liv i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Dalarnas Tidningar

I måndags startade Dalarnas Tidningar sin artikelserie 100 ansikten 100 berättelser som går under vinjetten #visägerja. I en serie publiceringar, som kommer att ske fram till årsskiftet, får läsarna möta människor som lämnat sina hem i andra delar av världen och hamnat i Sverige och Dalarna:

Det handlar om att synliggöra medmänniskan. Detta är ett sätt att uppmärksamma individerna och öppna dörrar till miljöer som vi i vanliga fall inte rör oss i, säger Carl-Johan Bergman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar.

Ambitionen är att spegla folket i Dalarna som ju de nyanlända är en del av, säger Carl-Johan Bergman. Att i hundra porträtt låta läsarna ta del av vilka de här personerna är, varifrån de kommer och vilka drömmar de bär med sig:

De här är otroligt viktig journalistik i den tid vi lever i. Asylsökande är ingen homogen grupp utan det är olika människor. Det finns ingen journalistik som kan vara viktigare just nu.

Vilka personer får läsarna möta?

Det är alltifrån läraren som har flytt från Syrien till mamman från Eritrea, ja you name it. Det här är vanliga människor precis som du och jag. Det låter hemsk att vi ska behöva poängtera det.

Under hashtagen #visägerja publicerar Dalarnas Tidningar en rad reportage. De kan förutom de hundra berättelserna till exempel handla om att lyfta enskilda medborgarinitiativ.

Vad är det vi säger vi ja till?

Till ett varmare och mer tolerant samhälle. Det är det vi säger ja till och det öppnar för att artikelserien fortsätter. Alldeles oavsett om man bor i Avesta eller Malung kan man stå inför samma utmaningar och problem. Vi vill visa alla våra olikheter men också alla våra likheter.

Ämnen i artikeln:

Dalarnas Tidningar

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.