Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Det blev helt enkelt för mycket”

Publicerad: 2 Februari 2011, 09:04

Efter guldåren 2007 och 2008 har kvällstidningarnas tilläggsprodukter slagits mot en vikande marknad. Men det finns hopp. Unika produkter och lägre utgivningstakt är nyckeln till framtiden, enligt Aftonbladets och Expressens marknadschefer.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

2007 lanserade Expressen och Aftonbladet sina tilläggsprodukter och genomslaget blev enormt för båda tidningarna. Expressen erbjöd sina läsare att samla alla James Bondfilmer och succén var snabbt ett faktum. Fyra miljoner filmer såldes, en siffra som ingen av tidningens tilläggsprodukter lyckats toppa hittills.

Men 2009 hände något. Intresset för tilläggsprodukter i form av filmer, böcker och cd-skivor började vika och marknaden tycktes snabbt bli mättad. Skälen stavades hög utgivningstakt och för många snarlika produkter. Veckopressen gav sig in i leken och även de rikstäckande dagstidningarna gjorde några försök att slå sig in på området.

Det blev helt enkelt för mycket. Det upplevda värdet på produkterna blir mindre och konsumenterna blir blinda, förklarar Mikael Samuelsson, affärschef på Aftonbladet.

Tittar man på Aftonbladets och Expressens intäkter under 2008 och 2009 kan man se att tilläggsprodukterna utgör en mycket liten del. Enligt medieforskaren Stefan Melesko har tilläggsprodukterna gett Expressen en intäktsökning per exemplar med 1 procent och Aftonbladet en ökning på 4,2 procent.

2010 innebar en fortsatt vikande marknad och minskade intäkter för kvällstidningarnas tilläggsprodukter. Men även om produkterna inte är någon kassako för kvällspressen så skapar de värdefulla synergieffekter. De bygger i viss utsträckning en lojalitet mot tidningarna och breddar också kontaktytan mot läsarna. Och trots att de senaste åren inneburit ett krympande intresse för produkterna så kommer både Expressen och Aftonbladet att fortsätta utveckla konceptet.

Rätt paketering, att haka på trender och snackisar och försöka fylla de behov som uppstår på marknaden har blivit ännu viktigare nu när tilläggsprodukterna förlorat nyhetens behag. Mikael Samuelsson tar som exempel den illustrerade världsatlas som såldes i 14 band under hösten.

Här hittade vi något som stack ut, som var helt unikt. Det är det vi måste jobba för att ta fram hela tiden, säger Mikael Samuelsson och tillägger att just böcker är ett område där han ser stor framtidspotential.

En annan viktig faktor i arbetet med att ta tilläggsprodukterna in i framtiden är att aldrig underskatta läsarna. Som exempel tar Mats Löthén den serie med litterära klassiker som visade sig träffa helt rätt bland tidningsköparna.

Människor är generellt intresserade av mer än bara de vanliga filmerna. De vill ha svårare saker. Den här serien visade det, säger Mats Löthén och berättar samtidigt om det undantag som väl måste anses bekräfta regeln.

Vi har kört 60 avsnitt av deckarserien Morden i Midsomer och vi kommer nog att köra totalt 80. Den är otroligt populär och publiken är trogen. Skälet är att det är en bred familjeprodukt som alla åldrar kan samlas runt, säger han.

Karl-Erik Gustafsson, professor i medieekonomi, sa för ett par år sedan i en artikel i Medievärlden att tilläggsprodukter gör tidningarnas varumärken mer otydliga. Men det är något som vare sig Mats Löthen eller Mikael Samuelsson vill skriva under på.

Visst måste produkterna vara förenliga med varumärket. Men läsarna ser snarare det vi erbjuder som något positivt, något extra, säger Mikael Samuelsson.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.