Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Det bedrivs ett enormt och ovärderligt arbete runtom i Sverige”

Publicerad: 4 Januari 2019, 07:00

Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenskan. Ansvarig utgivare för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Ingen enskild publicering under 2018 trumfar den kollektiva styrkan från landets alla redaktioner, säger Pia Rehnquist, chefredaktör Sydsvenskan.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Vad var 2018 års stora mediehändelse?

– Det måste vara valet och dess efterspel. Så mycket kraft som lagts och läggs på detta! Väldigt mycket bra journalistik gjordes före och kring valet, men de senaste månaderna har varit utmanande ur perspektivet att vi vill göra politiken tillgänglig och nära väljarna.

Vad var årets viktigaste publicering?

– Årets viktigaste publicering är inte en utan styrkan av många. Som gammal lokalreporter är jag väl medveten om vad lokal journalistik betyder, men när jag var prisutdelare på grävgalan i Helsingborg i vintras blev det så otroligt tydligt för mig; allt detta enorma och helt ovärderliga arbete som bedrivs runtom i Sverige. Alla dagar, året om. Jag vill helt enkelt lyfta kollektivet hårt arbetande lokalreporter som sliter i vardagen.

Vad var sämst under året?

– Sämst i år är den allmänna utvecklingen ute i världen för journalister och journalistik. Värst är såklart över 80 döda i mord, kidnappningar, attentat och annat. Men jag bekymras även över villkoren för den fria journalistiken och till exempel de tydliga begränsningar som sker inom public service så nära oss som i Danmark.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen 2019?

– Rent journalistiskt kommer 2019 att innebära ännu mer fokus på kvalitet. Det är väldigt positivt att de viktiga digitala prenumerationerna ökar behovet av unik journalistik. Det är så att säga svårare att ta betalt för samma sak som någon annan gör. I mediebranschen har vi däremot en del tuffare saker att hantera, tror jag. Dels kommer den nya finansieringen av public service att öka pressen på dem, dels får man nog utgå ifrån att konsolideringen inom tidningssfären fortsätter.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.