Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Det är vår plikt att åka dit”

Publicerad: 19 december 2017, 11:47

Aftonbladets medarbetare Nivette Dawod och Andreas Bardell. Foto: Aftonbladet

Aftonbladetreportern Nivette Dawod berättar om resan till de överfulla flyktinglägren i Bangladesh. Och om svårigheterna med arbetet att beskriva rohingyernas utsatthet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Den 1 december kom Aftonbladets reporter Nivette Dawod och fotograf Andreas Bardell till Bangladesh. Under en veckas tid var teamet på plats för att rapportera från de överfulla flyktinglägren i Cox’s bazar i södra delen av landet, dit många av Burmas rohingyer tagit sin flykt.

– Både jag och Andreas hade följt nyhetsrapporteringen om hur rohingyer förföljs, våldtas och tvingas på flykt och vi bestämde oss för att lyfta att Aftonbladet måste åka dit, säger Nivette Dawod och fortsätter:

– Det är vår plikt som Sveriges största tidning att inte bara rapportera om den här utvecklingen hemifrån utan att faktiskt vara på plats.

Konstrasterna i och omkring Cox’s bazar var stora, berättar Nivette Dawod. Å ena sidan en semesterort med en lång vacker kustremsa, tidvatten och närhet till en nationalpark. Å andra sidan en gigantisk förfallen kåkstad, där flera hundratusen flyktingar lever i provisoriskt uppsatta tält mitt i stanken från avföring och död.

– Det var extrema kontraster. Det kändes väldigt märkligt att först åka förbi en vacker nationalpark och se tidvattnet som rör på sig för att sedan komma till ett rent helvete på jorden. Det var som att gå in i en annan värld.

Det tog ett par dagar att ta in alla intryck, berättar hon. Och förutom den rent emotionella biten fanns det flera andra svårigheter med arbetet.

– Säkerhetsaspekten och språkbarriärer var saker vi hela tiden behövde förhålla oss till. Och förstås den pressetiska biten – hur ska man närma sig en grupp, som till stor del består av föräldralösa barn, som upplevt ett sådant här enormt stort trauma, säger Nivette Dawod och fortsätter:

– En annan svårighet var det faktum att vi inte kan veta till 100 procent att allt de säger till oss är sant. Även om det är en katastrof måste man ha med sig det i arbetet och berätta om det för läsarna.

Nivette Dawod spelade in alla intervjuer. Att lyssna på dem i efterhand blev delvis ett sätt att bearbeta intrycken, berättar hon.

– Många berättelser var svåra att ta in i stunden, så det blev nästan som en slags terapi att lyssna på inspelningarna. Att höra rädslan i vissa av vittnesmålen gjorde verkligen intryck.

Medievärlden rapporterade i går att Aftonbladets läsare genom rohingya-kampanjen #tittaintebort samlat in över 1 miljon kronor till Röda korsets insamling.

– Det är helt fantastiskt. Att folk orkat läsa de här fruktansvärda historierna och känt att det inte stannar där utan att de vill göra något. Det gör att man som journalist känner att man kanske har lyckats göra lite skillnad.

Och tidningens publiceringar som rör rohingyernas situation kommer att fortsätta.

– Detta är i allra högsta grad en pågående nyhetshändelse. Senast i går sade FN:s människorättschef att han inte skulle bli förvånad om Burma ställs inför rätta för folkmord. Så vi fortsätter att rapportera om det här och förhoppningsvis kan vi ge ett slags djup, säger Nivette Dawod.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev