Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Det är historien som driver mig”

Publicerad: 26 November 2015, 08:21

Nu går tryckpressarna varma för i morgon släpps första numret av bildjournalisten Magnus Sundbergs magasin Eyewitness.nu. Ambitionen är att lyfta fram den dokumentära bildens kraft att berätta en historia.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

I närmare 30 år arbetade Magnus Sundberg som bildjournalist på Göteborgs-Posten innan han för ett år sedan bestämde sig för att sluta och började frilansa:

– Men det visade sig vara svårt att få in sina idéer. Utrymmet blir mindre och mindre trots att intresset för bildjournalistik aldrig varit större. Jag gick med energi och kände att jag ville göra någonting men saknade en plattform.

I femton års tid har han besökt fotofestivalen Visa Pour L’image i Frankrike, och så även i sommar:

– Varje gång jag är där blir jag väldigt inspirerad. Samtidigt undrar man varför de här fantastiska bilderna hamnar i ett galleri. Fotojournalistiken ska ju vara på köksbordet.

Under augusti förändrades situationen för människor på flykt i Europa drastiskt. Magnus Sundberg åkte till Ungern och tänkte att materialet kunde bli något stort, men även därifrån var det svårt att sälja in jobbet:

– Jag tänkte: Jaha, ska man göra en utställning på det här? Det känns ju konstigt. Där och då föddes idén till att starta ett magasin, säger Magnus Sundberg och fortsätter:

– När jag var i Ungern kände jag att precis det här kan hända i Sverige om något år. Nu händer det i dagarna i stället. Utvecklingen går väldigt snabbt, och det finns mycket att berätta om samhället i dag.

Tankarna på att göra någon form av tidning har länge funnits där, säger Magnus Sundberg, och konstaterar samtidigt att möjligheten att göra en nog aldrig varit bättre:

– Det finns otroligt mycket kompetent folk som har svårt att få in sitt material.

Första numret av Eyewitness.nu lanseras i morgon och är ett temanummer från Ungern. För redigeringen står den före detta kollegan Ulf Börjesson.

– Han gick in och gjorde det gratis för att han tror på idén. Men nästa nummer måste jag ha så att jag kan betala redigeringen.

Det är viljan att berätta historier som driver Magnus Sundberg i sitt arbete med magasinet:

– Det ger mig sån energi. Även om jag jobbar som en galning och inte tjänar några pengar än, blir jag en bättre journalist när jag kan vara igång. Trots att jag har 30-års erfarenhet av bildjournalistik lär jag mig mycket nytt nu, säger Magnus Sundberg och fortsätter:

– Och jag har något att berätta. Det är inte bara ett Ungern-reportage utan de idéer jag har för kommande nummer är så pass starka. Själv väljer jag inte tidning utifrån loggan utan det avgörande är vad den innehåller.

Grunden i magasinet är stillbilder, men det kommer också att förekomma en del digitala tillägg. Till exempel kan läsaren, genom att använda sin mobil för att skanna en QR-kod, få tillgång till extramaterial i form av videofilmer.

Just nu ägnar Magnus Sundberg all sin tid åt magasinet:

– Man kan välja spår: antingen kan man beklaga sig över hur svårt det är och hur dåligt det går, eller så kan man ta saken i egna händer och chansa. Jag satsar av mitt eget kapital, och framför allt av min egen tid. Så jag hoppas förstås att folk tror på det här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.