Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Delseger för Skyttedal mot DN

Publicerad: 22 December 2016, 09:36

DN:s användning av Sara Skyttedals landskapsbilder var fel. Men det var rätt att publicera bilderna på Ebba Busch Thor vid ett stridsfordon. Därför ska tidningen betala en ersättning har Patent- och marknadsdomstolen kommit fram till i dag. UPPDATERAD.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Sara Skyttedal fick rätt i Stockholms tingsrätts patent- och marknadsdomstol. DN:s publicering av bilder från hennes Facebooksida skedde på fel sätt. Därför ska tidningen nu betala en ersättning på 10 000 kronor är rättens beslut.

Tingsrätten kommer dock fram till att DN haft rätt att utnyttja fotografierna av Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal vid eller i militärfordon. Dessa bedömdes ha ett samband med innehållet i artikeln. Det var däremot inte motiverat att använda alla fotografierna, bland annat landskaps- och gruppbilder. Dessa bedömdes inte ha samband med artikeln.

Bilderna som DN publicerade är enligt Sara Skyttedal tagna på Golanhöjderna. De föreställer bland annat hur den då ännu inte utsedda KD-ledaren Ebba Busch Thor poserar vid ett stridsfordon. En annan bild visar hur KDU-ledaren Sara Skyttedal siktar med en kulspruta.

– Vi är väldigt glada för det här, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz.

– Det visar att vi i princip hade rätt, vilket är viktigt för oss. Det visar att svenska politiker inte kan komma undan med vad som helst.

Domstolen kom dock fram till att publiceringen av bilderna på bland annat en kaktus och en panoramabild över landskapet var fel.

– Det gjorde vi för att sätta allt i en kontext.

Kommer DN att överklaga?

– Det har vi inte tagit ställning till ännu. Vi måste läsa domen ordentligt först.

De var bra att domstolen ger Sara Skyttedal rätt i att dagstidningar inte hur som helst kan plocka bilder från facebook och kalla det dagshändelser menar Sara Skyttedals ombud Staffan Teste.

– Det gör att dagstidningar i vart fall tvingas tänka sig för innan de botaniserar i folks privata fotoalbum och publicerar. Sara Skyttedal fick därmed rätt och i domen klarlagt att DN:s agerande utgjorde ett icke tillåtet intrång, säger han i ett pressmeddelande.

– Annars delar jag inte tingsrättens bedömning att några bilder skulle kunna användas överhuvudtaget. Domstolen redogör för i sin dom att undantaget ”dagshändelser” enbart kan utnyttjas om den ideella rätten uppfylls. Domstolen konstaterar att § 11 inte är uppfylld: ”På grund av vad nu sagts har DN gjort intrång i Sara Skyttedals rätt att bli namngiven som fotograf”.

Han menar att det betyder att DN därför inte borde kunna utnyttja bilderna överhuvudtaget.

– I det stora hela är det ändå skönt att dagstidningar inte lyckas flytta fram sina positioner med att utnyttja andra människors upphovsrättsligt skyddat material hur som helst.

TU:s chefsjurist Per Hultengård menar att det är ett viktigt beslut:

– Vad målet ytterst handlat om är avvägningen mellan upphovsrätt och informationsfrihet. Upphovsrätten är inte absolut och det finns därför i upphovsrättslagen ett utrymme för att möjliggöra publiceringar i tidningar och tidskrifter i samband med dagshändelser.

– Domen är viktig eftersom det i detta fall fanns det ett tungt allmänintresse i DN:s publicering. Domstolens bedömning är mycket riktigt också att DN hade rätt att publicera en del – om än inte alla – bilder. Detta är positivt att få klarlagt.

Fallet kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen senaste den 12 januari.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.