Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Debatt: Vädjan till TUs styrelse – Ge Dagspresskollegiet en riktig chans

Publicerad: 30 September 2009, 02:23

Sex medieledare med stor erfarenhet av utvecklingsarbete uppmanar TU:s styrelse att värna Dagspresskollegiet och den forskning som bedrivs där.


Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

TIDNINGSHUSEN RUNT OM i Sverige står inför stora utmaningar. Läsare rör sig mot digitala medier i olika former och upplagorna sviktar. En av de viktigaste frågorna just nu är läsarnas nya beteenden och vad det innebär för oss som arbetar med redaktionell och kommersiell utveckling.

I detta dramatiska och spännande medieklimat behöver vi alla fakta om våra läsare som vi kan få för att förbättra våra produkter. Vi behöver ett tillförlitligt instrument som berättar vilka våra läsare är; hur de tänker, tycker och agerar. Hur läsarmönster och läsarattityder ser ut över tid.

Vid Göteborgs Universitet finns den kunskapen. Det av TU finansierade Dagspresskollegiet förser oss med analyser och kunskap som är viktigare än någonsin.

Dagspresskollegiets forskning ger TU:s medlemsföretag mycket kunskap för pengarna. En kunskap som inget företag på egen hand skulle ha råd att ta fram. Dessutom är det få lokala medieföretag som har egna analytiker varför de analyser som Dagspresskollegiet ger är av mycket stort värde.

Därför vill vi uttrycka vår stora oro över de signaler som nu kommer från TU:s kansli. I sin jakt på en budget i balans pläderar kansliet, med VD Anna Serner i spetsen, för ett halverat stöd för Dagspresskollegiet redan till nästa år. Det vore enligt vår mening ett kortsiktigt beslut som direkt får förödande konsekvenser:

o Dagspresskollegiets forskning ger branschen bland annat ett helikopterperspektiv på nationell nivå med vilket man kan jämföra egna lokala mätningar. Med ett halverat anslag kommer den djupare forskningen att försvinna. Dagspresskollegiet kommer enbart att på ytan hinna sammanställa siffror utan att sätta dem i något djupare sammanhang. Gedigna analyser, som till exempel satsningen på användarskapande innehåll, kommer inte att kunna genomföras.

o Dagspresskollegiets informationsverksamhet kommer att försvinna. Det kommer inte längre att för var och en av oss finnas gratis, lättillgängligt material på en uppdaterad webb.
Möjligheten att få snabba, personliga svar via mejl och telefon kommer att försämras avsevärt med ett halverat stöd.

Dagspresskollegiets verksamhet håller världsklass. Det är ett faktum att inget annat land har så långa tidsserier, och därmed tillräcklig fakta för att göra generationsstudier, som Dagspresskollegiet.
Man har också lyckats följa med tiden och kan hjälpa oss med svar i de högaktuella frågorna om hur de digitala medierna påverkar dagstidningarnas utveckling.

För oss  tidningsledare bistår Dagspresskollegiet med konkret, användbar kunskap och de håller hög servicegrad. Därför ser vi helst att TU:s styrelse inser att Dagspresskollegiet bör vara en prioriterad utgift i det dramatiska medielandskap som vi nu befinner oss i.

Vi förstår dock att det är svårt att låta någon verksamhet sitta i orubbat bo när styrelsen har gett VD i uppdrag att ifrågasätta all verksamhet. Därför tycker vi åtminstone att TU:s styrelse ska ge Dagspresskollegiet en treårig respit med en successiv nedtrappning av finansieringen från TU där åtminstone första året bör förbli orubbat. Därmed får Dagspresskollegiet en rimlig chans att undersöka möjligheterna till annan finansiering utan att forskningen hotas, och TU får rådrum att söka samarbeten med marknadens övriga aktörer – nya som gamla. Dagspresskollegiet, förvandlat till Mediekollegiet, kan vara en av grundpelarna i ett framtida Medieutgivarna.

Allt annat vore att kasta ut barnet med badvattnet. Det har vi inte råd med i tider som dessa.

Bengt Engwall

Jonathan Falck

Steffen Gausemel Backe

Niklas Jonason

Thelma Kimsjö

AnnaKarin Lith

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.