Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Debatt om brist på debatt om tryck- och yttrandefrihet

Publicerad: 21 Maj 2008, 07:52

- Jag anser att vi aldrig haft en starkare konstitutionell garanti för tryck- och yttrandefriheten än vi har i dag, sade Hans-Gunnar Axberger, professor i mediejuridik och nytillträdd JO, under den debatt som avrundade en seminariedag i Karlstad om de båda grundlagsfästa friheterna.


I detta fick han medhåll av Nils Funcke, chefredaktör för Riksdag & Departement och tryckfrihetsexpert, inte minst vad gäller TF:s historia, vilket han under förmiddagen hade tillfälle att visa. En historia, som han under debatten påpekade, har bäring även i modern tid. Inget är nytt under solen. Historien upprepar sig ständigt, påminde han.

När det gäller den konstitutionella garantin och att det mesta är väl beställt med den så finns det trots allt inslag att vara uppmärksam på, enligt Nils Funcke.
Han passade på att ge svenska tjänstemän och politiker en eloge  för att ha ”fajtats rätt bra för öppenheten inom EU”.

Pär Fagerström, Tidningsutgivarnas ordförande, fick frågan om den ständigt ökande ägarkoncentrationen är ett hot mot yttrandefriheten.
Hans svar var nej.
– Inte i Sverige. Snarare tvärtom, eftersom koncentrationen inte är politiskt driven utan ekonomiskt.

Pär Fagerström:
– Centern och socialdemokraterna äger inga tidningar i dag men  deras gamla tidningar kommer ut, friare och robustare.

Det som kan vara ett hot är klåfingriga politiker, menade Pär Fagerström och höll däri med Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande.

– I dag finns inte någon tung yttrandefrihetspolitiker.

Några nämnvärda hot utifrån såg inte heller Pär-Arne Jigenius, tidigare chefredaktör och PO, i dag författare och debattör.

– Däremot är självcensuren ett hot, liksom infotainment, som devalverar resultatet av tryckfriheten.

Agneta Lindblom Hulthén efterlyste en livligare debatt om journalistik och medier totalt.

– Kan man i en byhåla på Västkusten samla 120 människor till debatt om journalistik så ska det väl gå också inom branschen, ansåg hon.

Aftonbladets Rolf Alsing efterlyste redaktörsröster  i debatten om yttrandefriheten. Var finns Thorbjörn Larsson, Lena K Samuelsson och Jan Helin?  undrade han med tillägget att journalisterna själva  inte heller är så intresserade av att diskutera frågorna.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.