Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Debatt: Obol i Medierna

Publicerad: 12 April 2007, 12:31

P1-programmet Medierna sände 31 mars en granskning av Norrbottens-Kurirens avslöjande om investmentbolaget Obol. Granskningen håller en pinsamt låg journalistisk och etisk kvalitet, enligt Norrbottens-Kurirens redaktionschef Mats Ehnbom.


Medierna i P1 sände lördagen 31 mars ett inslag som ifrågasatte Norrbottens-Kurirens etiska hållning i samband med avslöjandet om Obol. Den tes som drevs var att Norrbottens-Kuriren ”samarbetat” och ”tipsat” Finansinspektionen och Finanspolisen. Bägge påståendena är fullständigt felaktiga. Inslaget var vinklat så att alla svar från undertecknad som talade emot reporterns tes har klippts bort från inslaget.

Den intervjun som Medierna genomfört med reportern Malin Öhrlund användes inte alls. Ingen av de två reportrarna, som totalt skrivit över 70-artiklar om Obol i Norrbottens-Kuriren, fick alltså tillfälle att kommentera ett inslag som fullständigt tar heder och ära av deras journalistik. Det tycker jag säger allt om den etiska nivån i ett program som har tagit på sig rollen att granska andra medier. De guldspadebelönade reportrarna nämndes inte ens vid namn i Medierna.

När Norrbottens-Kuriren publicerade Obol-avslöjandet 2 december var vi först i Sverige. Avslöjandet var resultatet av en granskning som pågått av och till under två år. Under hösten intensifierades arbetet och under några månader jobbade två av Norrbottens-Kurirens reportrar, Malin Öhrlund och Torkel Omnell, på heltid med Obol.
I oktober hade Öhrlund och Omnell samlat på sig så mycket material att det som i princip återstod var en oerhört viktigt och central fråga:

Behöver Obol Finansinspektionens tillstånd för sin verksamhet i Sverige?

Vi behövde svar på frågan av flera skäl:
1) Bo Johansson hade redan i en intervju 2005 sagt att Obol Investment inte behövde något tillstånd. ”Vi sponsrar ju bara idrotten”, som han sa.
2) Det var en viktig fråga att få svar på då det säger en hel del om bolagets seriositet.
3) Redan 2005 var vår reporter Malin Öhrlund per telefon i kontakt med Finansinspektionen för att få svar på denna fråga, men fick inget svar av den enkla anledningen att Finansinspektionen inte hade någon som helst aning om vilken typ av verksamhet Obol bedrev i Sverige.

Tidningen stod alltså inför ett läge då vi behövde ha en bedömning och en kommentar från Finansinspektionen för att kunna gå vidare i vår granskning. För att kunna göra den bedömningen behövde Finansinspektionen få ta del av en liten del av det material om bolaget som Öhrlund/Omnell samlat ihop i sin research. Uppskattningsvis rörde det sig om en tiondel av allt material vi har samlat på oss om Obol.

Att lämna över den delen av materialet för bedömning och kommentar till Finansinspektionen var alltså det enda sättet att få svar på vår fråga. I det läget gjordes på redaktionen en bedömning av om det på något sätt skulle riskera att skada enskilda källor eller innebära något annat etiskt eller tryckfrihetsrättsligt problem. När svaret blev nej var beslutet att skicka över materialet inte svårt att ta.
Vi har alltså varken haft som syfte att tipsa, ange eller inleda något formellt samarbete med Finansinspektionen. Att konsekvensen av vår journalistiska satsning blev att Finansinspektionen inledde en granskning var inte vårt syfte, utan mer en logiskt följd av att Fi fick kännedom om sakförhållandena.

Att kontakta polis, andra myndigheter eller andra sakkunniga, delge dem en bakgrund och därefter ställa frågor är för övrigt en oerhört väletablerad arbetsmetod bland journalister i Sverige. Att knyta kontakter och arbeta upp förtroenden hos myndighetsskällor är grundläggande hos grävande journalister. Om man vill nå resultat är det alltid bättre att vara trevlig och tillmötesgående än att vara otrevlig och tvär.

Allt det ovanstående har av P1-programmet Medierna använts emot Norrbottens-Kurirens reportrar Malin Öhrlund och Torkel Omnell.

P1-programmet Kaliber, som låg steget efter oss i granskningen av Obol, valde till exempel att presentera sin research till Aktiespararnas Gunnar Ek. Är det mer etiskt att delge sitt material för kommentar till en intresseorganisation än till en myndighet?

Avslutningsvis hoppas jag att följande sakförhållanden är tillfälligheter:

Under grävande journalisters seminarium i Örebro kritiserade P1-programmet Kalibers Anna Jaktén och Björn Tunbäck det faktum att Finansinspektionen tagit del av Norrbottens-Kurirens material. Två veckor senare publicerar Medierna en granskning av Norrbottens-Kuriren som har sin utgångspunkt i exakt samma frågeställningar som Kaliber-duons. Reportern som gör inslaget heter Martin Wicklin och har tidigare jobbat som reporter på just Kaliber.

Kaliber-redaktionens besvikelse över att inte vara först med Obol-avslöjandet gick inte att ta miste på under grävseminariet och många av frågeställningarna luktade dålig förlorare. Mot bakgrund av detta ifrågasätter jag lämpligheten i att ett annat P1-program med en före detta Kaliber-reporter granskar Norrbottens-Kurirens arbete. Trovärdigheten sjunker än mer då reportern i fråga redan från början bestämt sig för att vi begått ett etiskt övertramp och sedan klipper bort de av våra förklaringar som talar emot den tesen.

Till sist måste jag kommentera Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén, som hävdar att vi lämnat över hela vår research. Den uppgiften är felaktig. Endast en liten del av den research som vi gjort skickades över till Finansinspektionen. Något jag också påpekade till Mediernas reporter Martin Wicklin vid flera tillfällen under intervjun. De delarna av intervjun klipptes också bort.

Lindblom Hulthén uppgav i radiointervjun att ”hennes journalistiska hjärta blöder” när hon läser den kommunikation Norrbottens-Kuriren haft med Finansinspektionen. Det är verkligen synd att ordföranden för landets journalister själv har en så bristande faktakontroll innan hon uttalar sig i frågor där hon tar heder och ära av en hel redaktion och dessutom journalister som tillhör hennes eget fackförbund. Det hade varit klädsamt av Lindblom Hulthén att åtminstone bemöda sig med att göra en normal faktakontroll med sina egna medlemmar på tidningen innan hon kapade deras journalistik vid fotknölarna.

Mats Ehnbom
Redaktionschef
Norrbottens-Kuriren

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.