Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De vann Ikaros-priset

Publicerad: 22 Mars 2012, 07:33

Cecilia Uddén, Randi Mossige-Norheim och Alltid Nyheter fanns bland vinnarna när Ikaros-priserna delades ut igår.


Årets berättare:

Mamma och skruvmejslarna, Caroline Kustus, P1 Dokumentär

Modigt, smärtsamt och nära berättat om det såriga och det möjliga. Nu och då.

Dokumentär:

Han tror han är bäst, Maria Kuhlberg, SVT Dokumentär

Regissören utmanar sig själv och sin familj i historien om det sociala arvets till synes orubbliga förutsägbarhet. En modig berättelse om utsatthet, hat och sorg men också om längtan, kärlekens kraft och tro försoning.

Drama:

Möjliga samtal, Radioteatern, SR

Radioteatern flyger högt och vågar tänka tanken att samtal är möjliga. Det är modigt att fantisera om en värld där vi faktiskt talar med varandra.

Granskare:

Vredens blåbär, Randi Mossige-Norheim, Konflikt, SR

En vidrig sannsaga om tystnad i blåbarskogen, om maktlöshet, utsugarmentalitet och människovärde. Det handlar om Sverige. Det handlar om världen. Det handlar om att se orättvisan och spela in de röster som nästan aldrig hörs.

Musik:

Sápmi Sessions, Henrik Burman, SVT2

Det krävs genialitet för att på ett enkelt sätt berätta om det komplicerade, som att skapa musik. I Sapmi Sessions låter hela Norden. Hurra!

Pionjär:

Alltid Nyheter, SR

Hur?Var?När?Vem?Varför? Alltid redo. Alltid nyheter världens nyheter aldrig längre än en lur bort.

Rapportering:

Cecilia Uddéns bevakning av den arabiska våren, SR

Där det händer. När det händer. Långt borta, väldigt nära. Tahrirtorget skälvande puls hörs i Farsta, Ödeshög och Jukkasjärvi. En rapportering som balanserar med bravur mellan världspolitik och vardagsdrama.

Reportage:

Serien Smuts, Johanna Langhorst och Emma Janke, Klippan Produktion för P1, SR

Smuts är ingen skitsak. Smuts är lärorikt, roligt och tankeväckande. En lustfylld och smart skildring av vår syn på kroppen och knoppen på smuts som klass, kultur och makt.

Serie:

Mifforadio morgonshow, UR

Utan krusiduller avhandlas livets stora frågor drömmar, fantasi, rädslor till frallan och kaffet. Här finns det rakaste tilltalet i svensk radio idag. Ömsint, inkännande och intelligent.

Ögonöppnare:

Sexualkunskap, UR

Så mycket sex, så lite kunskap. Fram till nu. Ett livsviktigt projekt i en genomsexualiserad tid. Kunskap är makt, kunskap är att veta. Nu vet vi lite mer.

Ikaros-priset

Public Service-klubben delar ut Ikaros-priset, svensk etermedias finaste pris, till en redaktion eller ett tv- eller radioprogram som sticker ut, som vågar något eller som helt enkelt är vansinnigt bra.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.