Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De vann Årets Bild

Publicerad: 13 mars 2017, 06:38

”Bilden är direkt och samtidigt ikonisk. En minnesvärd bild, en viktig berättelse om Sverige år 2016.” David Lagerlöfs bild på Tess Asplund blev både Årets Bild och Årets Nyhetsbild.


I helgen presenterades vinnarna i Årets bild. De är:

Årets Nyhetsbild Sverige

1-a: David Lagerlöf, Frilans
Juryns motivering: Ett dramatiskt ögonblick från en demonstration som i sin enkelhet fångar samtidens pågående konfrontation mellan mångfald och den extrema högern. Kvinnan på bilden blir en representant för det personliga ansvaret – modet att stå upp för sin övertygelse även när handlingen kan ha ett högt pris. Bilden är direkt och samtidigt ikonisk. En minnesvärd bild, en viktig berättelse om Sverige år 2016.

2-a: Jessica Gow, TT Nyhetsbyrån
3-a: Roger-Turesson, Dagens Nyheter

Årets Vardagsliv Sverige
1-a: Meli Petersson Ellafi, Frilans/Expressen
Juryns motivering: Den vinnande bilden känns som ett fruset ögonblick ur livet, en vardaglig scen som utspelar sig i en park en sommardag. Ungdomarna som grillar tillsammans i stockholmsförorten Akalla är dagens unga generation. Bilden säger mycket om Sverige år 2016. Men det är också en universell bild; de skulle kunna vara alla tonåringar.

2-a: Malin Hoelstad, Svenska Dagbladet
3-a: Bezav Mahmod, Frilans

Årets Bildreportage Sverige
1-a: Linus Sundahl-Djerf, Frilans
Juryns motivering: Det vinnande reportaget berättar med bredd och djup om olika aspekter av migration: att leka utomhus, en födelsedagsfest i det nya landet. Den väl sammanhållna sekvensen innehåller många starka singelbilder.

2-a: Magnus Hjalmarson-Neideman, Svenska Dagbladet
3-a: Anders Hansson, Frilans/DN

Årets Nyhetsbild Utland
1-a: Magnus Wennman, Aftonbladet
Juryns motivering: ”Det här är ren desperation, en studie i mänsklig förtvivlan i ett krig som ingen har kunnat lösa. Bilden är tyst och samtidigt mycket kraftfull. Betraktaren kan inte se vad som har utlöst reaktionen, vilket gör bilden till en symbol för all sorg och gråt som utlöses varje dag i konflikten. Men bilden är också universell. Den rymmer all vår sorg.”

2-a: Emil Wesolowski, Student Mittuniversitetet
3-a: Urban Andersson, Aftonbladet

Årets Vardagsbild Utland
1-a: Magnus Wennman, Aftonbladet
Juryns motivering: En stark, välkomponerad bild av något vi tror oss känna igen, där färg, form och innehåll överraskar. Här finns många starka ögon och blickar som var och en bär på ett personligt öde och som sammantaget bildar en stark fotografisk upplevelse som betraktaren aldrig får nog av att undersöka. Fotografen lyckas ställa frågor till betraktaren, men ger inga enkla svar.

2-a: Anders Hansson, Frilans/DN
3-a: Lisa Mattisson, Frilans

Årets Bildreportage Utland

1-a: Magnus Wennman, Aftonbladet
Juryns motivering: ”Det vinnande reportaget är redigerat på ett sätt som framhäver krigets brutala konsekvenser, men som ändå ger tröst. De finns värme och hopp i bilderna. Vi ser inte kriget, men vi ser allt runt omkring. Det finns en öppenhet och ovisshet, och det finns inget facit. Fotografen, som har ett nyskapande förhållningssätt till krigsfotografi och ett personligt formspråk, vill ge oss en upplevelse genom sitt sätt att berätta.”

2-a: Niclas Hammarström, Expressen/Kontinent
3-a: Anders Hansson, Frilans/DN

Årets Porträtt
1-a: Magnus Wennman, Aftonbladet
Juryns motivering: Vad gömmer sig bakom flickans ansikte? Porträttet ställer många frågor och det är mycket som sker utanför bilden, ledtrådar som lämnas att åt betraktaren att själv fylla i. Samtidigt känns det som vi kommer barnet mycket nära. Välkomponerat, med vackra färger och en stark fysisk och känslomässig närvaro.

2-a: Axel Öberg, Frilans
3-a: Hanna Franzén, Student Nordens Fotoskola

Årets Porträttserie
1-a: Magnus Wennman, Aftonbladet
Juryns motivering: ”Ett ovanligt sätt att porträttera människor som lever med cancer. Fotografen har gjort cancern synlig, men betraktaren känner samtidigt personens drömmar och förhoppningar. Ljussättningen visar oss var cancern sitter på kroppen i de olika porträtten. Det gör ont att se samtidigt som det är vackert.”

2-a: Julia Lindemalm, Frilans

3-a: Niclas Hammarström, Expressen/Kontinent

Årets Sportbild
1-a: Karl-Göran Zahedi Fougstedt, Södermanlands Nyheter
Juryns motivering: ”Boom! Tuffare än så här blir det inte. Den vinnande sportbilden är en fantastisk boxningsbild. En dokumentär bild som överträffar alla fiktiva skildringar av sporten. Det är boxning som blod, svett och tårar.”

2-a: Bobbo Lauhage, Frilans
3-a: Jack Mikrut, Dagens Industri

Årets Sportreportage
1-a: Joel Marklund, Bildbyrån
Juryns motivering: ”Ett intressant reportage som innehåller både action och oväntade perspektiv på Wimbledon. Det är Wimbledon och samtidigt något helt nytt. Bildurvalet är varierat med fin rörelse mellan bilderna. Den ständiga rörelsen i bildspråk och motiv förvandlar tennis till en dynamisk balett.”

2-a: Henrik Hansson, Frilans
3-a: Veronika Ljung-Nielsen, Nerikes Allehanda

Årets Multimedia
1-a: Magnus Wennman, Aftonbladet
Juryns motivering: ”Det vinnande bidraget ger ett annorlunda perspektiv där betraktaren kommer nära människorna som lever i livsfara för att de är albinos. Det är ett mycket välproducerat multimedieprojekt där 360-tekniken används på ett utmärkt sätt.”

2-a: Anna Tärnhuvud, Frilans/Aftonbladet
3-a: Malin Hoelstad, Svenska Dagbladet

Årets Kultur/Nöje
1-a: Robert Henriksson, Frilans
Juryns motivering: ”Den vinnande bilden är överraskande men det är rätt val. Juryn uppmärksammar och premierar fotografens öga och experimenterande. Det är en unik tolkning av en nationell hobby som är en del av svensk kultur. Bilden är extraordinär, mogen och mycket väl genomförd. Fotografen har gjort skidåkning till konst.”

2-a: Lisa Mattisson, Frilans
3-a: Oskar Brewitz, Frilans

Årets Fotograf 2017:
Magnus Wennman, Aftonbladet
Juryns motivering: ”Den vinnande portfolion uppvisar ett starkt berättande, en imponerande bredd och en genomgående hög klass. Här finns en stor variation som vittnar om hög produktivitet –med bilder från flera internationella nyheter och reportage, samt porträtt utförda både i Sverige och utomlands. Juryn imponeras av fotografens engagemang och närvaro och bildernas stora känsloregister. Årets Fotograf är nyskapande, och söker ständigt nya sätt att rama in och berätta, med olika infallsvinklar och perspektiv. Den här fotografen vill något, vill berätta. Betraktaren möter inte bara själva kriget, utan också spåren. Bilderna väcker ofta frågor men ger inga enkla svar. Effekten är bilder som berör, engagerar och väcker stark empati.”

Årets Bild 2017
David Lagerlöf, Frilans / Tidningen Expo
Juryns motivering: ”Årets Bild är en mäktig nyhetsbild. Ett koncentrerat ögonblick som samtidigt lyckas skildra ett antal av de största konfliktytorna i det svenska samhället 2016. Bilden refererar till klassiska nyhetsbilder genom sin ikonografiska uppbyggnad – den enskilda människans mod och kamp mot ett hotande kollektiv. I Årets Bild höjer kvinnan sin knutna näve i protest mot en nynazistisk demonstration, och får stå både som representant och symbol för ett större, bakomliggande motstånd. Ett explosivt möte, inte bara i det fysiska rummet, utan minst lika mycket känslomässigt, socialt och politiskt.”

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News