Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De tilldelas Barncancerfondens journalistpris

Publicerad: 11 mars 2016, 09:07

Minna Wallén Widung prisas i kategorin tryckt media för sin skildring av barncancer. I kategorin etermedier vann Mona Hambraeus för sina radioreportage om hemsjukvård av barn i livets slutskede.


Ämnen i artikeln:

P1Sveriges RadioKvällsposten

Minna Wallén Widung arbetar som reporter på Kvällsposten. I går tilldelades hon Barncancerfondens journalistpris 2015, för artikelserien ”Vi överlevde barncancer”.

”Det känns jätteroligt. Så kul att ens arbete uppskattas”, säger Minna Wallén Widung till den egna tidningen.

Juryns motivering löd: Artikelserien ”Vi överlevde barncancer” visar sjukdomen och dess efterverkningar genom ett rakt berättande, utan att väja för sanningen. Artiklarna belyser det faktum att det trots överlevnad förekommer både fysiska och psykiska komplikationer, både för barnet och för föräldrar och syskon. Blandningen av olika perspektiv (barnets, förälderns, expertens) gör serien heltäckande och användandet av faktarutor om exempelvis olika diagnoser gör att varje artikel blir en informationsinsats i sig.

Priset går till redaktionen för en gedigen satsning på att synliggöra barncancer och till Minna Wallén Widung som gjort de allra flesta av artiklarna.”

I kategorin etermedia prisades Mona Hambraeus på Sveriges Radios Ekot-redaktion om sina radioreportage om hemsjukvård i livets slutskede.

Juryns motivering löd: Reportagen om hemsjukvården för barn i livets slutskede lyfter en viktig rättighetsfråga inom vården. Redaktionen har upplåtit sändningstid för att lyfta frågan i flera olika programformer. Genom att ifrågasätta det rådande läget i utfrågning med politiker så driver det journalistiska arbetet även förändring inom området. Som komplement till de olika radioinslagen har ett gediget arbete genomförts för att ta fram grafik som visar läget för hemsjukvården ur rikstäckande perspektiv. Tillsammans skapar inslagen och grafiken en tydlig helhet.

Juryledamöter var: Kattis Ahlström, journalist och programledare, Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden, Susan Pfeifer, professor i pediatrisk onkologi, samt Anki Wide Karlsson, författare.

Barncancerfondens journalistpris delas ut årligen till de bästa reportagen från året som gått vilka berör ämnet barncancer. Prissumman är 25 000 kronor och priset delas ut i kategorierna tryckt media och etermedia.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev