Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De tävlar om att bli Årets Redaktion

Publicerad: 15 September 2009, 08:39

En kryper under skinnet på läsarna, en annan vill vara en engagerande kraft i samhället och en tredje har med hjälp av en omfattande omorganisation vitaliserat sin journalistik.


Ämnen i artikeln:

Årets DagstidningEskilstuna-KurirenSydsvenskan

Nacka Värmdö Posten

Juryns motivering:

20-årsjubilerande Nacka Värmdö Posten gör sitt bästa för att krypa under skinnet på läsarna. Redaktionen satsar på läsar-turnéer, webbpanel, projektet ”Ungt inflytande” med skrivande gymnasieelever, och juniorreportrar. Förutom klassisk granskning av makthavare serveras nyinflyttade kommuninnevånare vägvisaren ”Nacka Värmdö Guiden”. En vältrimmad och platt organisation gör allt detta möjligt också på en liten tidning.

Nacka Värmdö Posten kommer ut en gång i veckan. Redaktionen består av tio personer.

–    Vi vet att vi fyller ett viktigt tomrum. Det bor 135 000 personer i Nacka/Värmdö, men det finns ingen daglig lokaltidning här, säger chefredaktören Evelina Stucki.

– Vi  ser oss som en nyhetstidning, men eftersom vi kommer en gång i veckan måste vi tänka lite annorlunda än andra. Våra nyheter kräver mer djup och bakgrund.

Eskilstuna-Kuriren

Juryns motivering:

En redaktion som inte tar sig själv, men väl sitt uppdrag, på stort allvar. En redaktion som genom självstyrande grupper känner arbetsglädje och som vill vara en engagerande kraft i samhället. En redaktion som genomför kreativa morgonmöten, organiserar lokalbefolkningen till manifestationer mot våld och ibland satsar på konstruktiva nyheter. Denna redaktion finns på Eskilstuna-Kuriren.

Chefredaktören PeO Wärring säger att den största fördelen med att arbeta som EK gör är att det skapar en delaktighet och kreativitet på alla nivåer.

–    Det lyckas man inte med i en hårt chefsstyrd organisation, säger han.

–    Vår stora utmaning just nu är att fortsätta arbeta med de journalistiska angreppssätten. Jag tror på mer av engagemangsjournalistik för att kunna utveckla det lokala samhället i positiv anda.

Sydsvenska Dagbladet

Juryns motivering:

För en frustande entusiasm över de möjligheter som öppnar sig med sms-poesi, webb-TV från kravallerna i Rosengård, twitteratur, irakiska kulturchatt och publicering av hela bilagor på The Pirate Bay men mest av allt, för en omorganisering av det redaktionella arbetet som gjort allt detta möjligt.

Sedan 2008 har cirka 50 personer inom Sydsvenskans redaktion bytt jobb. Bland annat har ekonomi- och inrikesredaktionerna slagits ihop och en stor del av redigeringen har flyttats över till dagtid.

–    Vi har framför allt blivit mer proaktiva. Vi tar egna initiativ och sitter inte och väntar på att saker ska hända, säger chefredaktören Daniel Sandström.

– För oss har det blivit allt viktigare att i papperstidningen berätta om vad som kommer att hända i stället för att berätta vad som har hänt.

Vinnarna i Medievärldens tävling Årets Dagstidning, där kategorin Årets Redaktion ingår, utses i samband Tidningsutgivarnas Branschdagar, på kvällen den 1 oktober.

I juryn för Årets Redaktion ingår: Ulrica Ambjörn, Erik Hörnfeldt och Torbjörn von Krogh.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.