Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De tävlar i Meg Award

Publicerad: 21 september 2018, 10:05

Anna Tärnhuvud och Frida Söderlund på Aftonbladet kan bli Årets förnyare.

Finalisterna i årets omgång av Meg Award är klara. Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Ekot har chans att vinna.


Ämnen i artikeln:

BokmässanMeg

Den 28 september hålls Meg Awards i anslutning till Meg/Bokmässan i Göteborg. Under kvällen kommer pris att delas ut i kategorierna Årets förnyare och Årets raket.

Årets förnyare delas ut till en person, organisation eller projekt som transformerar och vidgar mediebranschen genom innovation – de utmanar befintliga och traditionella strukturer, affärsmodeller och arbetssätt.

Årets raket delas ut till en svensk, digital makthavare. Någon som etablerat sig under det senaste året och seglat högt upp på listan över inflytelserika personer i sociala medier. Pristagare utses och presenteras av Medieakademin.

Vinnarna utses av en jury bestående av Madeleine Nilsson, tf chefredaktör Dagens Media, Emanuel Karlsten, styrelseordförande Medieakademin, Patrik Hadenius, vd Utgivarna, Lisa Lindström, vd Doberman och Martina Jeansson, projektledare Meg/Bokmässan (ordförande).

Frida Söderlund och Anna Tärnhuvud, Aftonbladet

Med artikelserien ”Byt om kom ut”, som publicerades i Sportbladet sommaren 2018, utmanar och förnyar Frida Söderlund och Anna Tärnhuvud sportjournalistiken. De sätter fokus på det faktum att det inte finns några öppna manliga homosexuella idrottare inom fotboll och hockey. Med text, bild och video, har de visat hur man både kan nå brett och samtidigt komplettera och fördjupa journalistiken.

Projektet #tiomiljoner, Ekot, Sveriges Radio

Med #tiomiljoner har Ekot lämnat över privilegiet att formulera nyhetsagendan till människor som lever i den verklighet de har som mål att skildra. Reportrar över hela landet har besökt ställen från norr till söder enligt en strukturerad metod och med en huvudsaklig fråga: Vad engagerar dig? Svaren har i form av miniberättelser publicerats lokalt på olika P4-stationer, på Ekots sajt, i sociala medier, samt på prime-time i P1 morgon och Studio Ett.

Erika Hallhagen och Malena Rydell, Svenska Dagbladet

Med skådespelaruppropet #tystnadtagning visar SvD:s redaktörer Malena Rydell och Erika Hallhagen hur innovativ journalistik kan förändra samhället. De har kombinerat kunnande och förtroendekapital med den nya teknikens möjligheter till samarbete inom en större krets. I skådespelarnas slutna Facebook-grupp delades vittnesmål, som växte till ett upprop med krav på förändring. Formatet satte snabbt en ny standard och fick många uppföljare, både i SvD och i andra medier.

Hanna Frick

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BokmässanMeg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.