Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De tävlar i Årets Dagstidning 2017

Publicerad: 20 februari 2017, 09:25

Papperstidning. Foto: Pixabay

I dag presenterades de nominerade i tävlingen Årets Dagstidning. Nerikes Allehanda, Västerbottens-Kuriren och Dagens Nyheter kan vinna Helhetspriset. Här är hela listan på de nominerade:


Ämnen i artikeln:

Årets Dagstidning

18 tidningar och mediehus är med och tävlar i sex kategorier i årets upplaga av Årets Dagstidning som arrangeras av TU. Vinnarna presenteras den 4 april under en festdag på Berns salonger i Stockholm.

”Årets nominerade visar verkligen på bredden och hur mycket intressant och spännande det görs i branschen. Lite extra roligt är det att vår nya klass Årets Ljud & Bild lockas så många kvalificerade bidrag”, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige i ett pressmeddelande.

Här är samtliga nominerade:

Årets Dagstidning – Helhetspriset

Nerikes Allehanda

I en global 24:7-omgivning lyckas NA bli en oumbärlig plattform för läsarna och de lokala annonsörerna. Nytänkande ansiktslyftning visar på mod att satsa på print både prenumererad och gratis. Den digitala affären skördar ekonomisk framgång. Den rörliga bilden drar miljonpublik. Närheten till den politiska debatten gynnar demokratin och journalistiken som täcker såväl det egna kvarteret som världen. Sammantaget blir 2016 året när förändrat arbetssätt och teknisk innovation visar att både publiken och NA bryr sig.

Västerbottens-Kuriren

Västerbottens-Kuriren visar att ensam är stark och modig och når nu ett avundsvärt starkt resultat både ekonomiskt och publikt. Strategiskt och envist strävande gör att tidningen 2016 tar matchen med de stora om digital räckvidd och digital prenumeration, utan att någonsin tappa sitt lokala fokus. VK vågar göra lokala granskningar, till exempel av nazismen, satsar på teknisk utveckling och får Västerbottens näringsliv att hänga på Affärsliv24.

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter visar 2016 att mitt i livet-läsarna visst väljer att läsa kvalificerad granskning – och även betala för den. Digitala prenumerationer från läsare i hela landet har blivit en frodigt växande vardaglighet. Flerstegssatsningar, inte minst på nya redaktionella medarbetare och innovativa format, har under det gångna året fört upp DN på en högre nivå som inte bara är en virtuell verklighet utan en riktigt bra affär.

Jury Helhetspriset 2017:

Ordförande: Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio
Anders Ahlberg, tidigare publisher Kyrkans Tidning och chefredaktör Medievärlden
Cecilia Beck-Friis, vd Rayvr
Niclas Breimar, vd och rektor Poppius journalistskola
Daniel Collin, vd mediebyrån MEC
Claes de Faire, vd Fokus
Unn Edberg, vice vd Chef, ordf Sveriges Tidskrifter
Anders Ericson, vd Sveriges Annonsörer
Eva Hamilton, tidigare vd Sveriges Television
Lena Larsson, vd BBGruppen, tidigare vd för Stampen Local Media
Anna Rastner, programchef Bonnier Broadcasting
Frippe Stenberg, varumärkesdirektör Scandic
Frida Åberg, Client Service Director på mediebyrån PHD
Kerstin Brunnberg, juryordförande:

”Bidragen 2016 är ett utsnitt ur verkligheten som gör mig hoppfull. Det ser ut som det kan bli ett vinn vinn-race mellan journalistik, demokrati och affärer.”

Årets Redaktion

Aftonbladet Gräv med Digital story

Medan andra redaktioner är stolta över ett eller ett par grävjobb med rejält genomslag per år, presterar Aftonbladets grävredaktion tiofalt, som skandalen i Kommunal, Det svenska hatet, Miljardnotan och Egor Putilov-affären. Aftonbladet ligger längst fram i att utveckla såväl researchmetoderna som den digitala presentationen, vilket belönats såväl av publiken som av branschkollegor. I centrum för framgångarna står en liten kärna journalister som förenar traditionellt grävande med dataanalys och nyskapande berättarformat.

Nerikes Allehanda

När branschen skakas om av nya ekonomiska förutsättningar och den egna organisationen måste förändras så förmår NA:s redaktion att utveckla nya produkter, format och arbetsmetoder. I dialog med läsarna och nära säljavdelningarna skapas, med bibehållen integritet, ett engagerande och modigt innehåll som gör skillnad. På NA jobbar alla reportrar med text, stillbild, video och livesändningar, såväl snabbt som fördjupande. Och de når ut, bredare än någonsin.

Västerbottens-Kuriren

Med kvalitetsjournalistik i fokus har VK utvecklat berättandet på de digitala plattformarna och nått en unik räckvidd och position i spridningsområdet. Satsningar på kommunal bevakning i hela sin omfattande geografi, resurskrävande gräv och anpassad journalistik för olika målgrupper engagerar hela deras publik. Det har lett till framgångar i såväl de digitala formaten som i det traditionella pappret. Publicistiken gör att VK står stark.

Årets Ljud & Bild

Expressen TV

Vid stora händelser är Expressen gång på gång nyhetsledande i tv-formatet. Redaktionen fokuserar och kraftsamlar såväl vid stora publikevenemang som i dramatiska skeenden, och ligger långt fram i teknik och berättargrepp. Det är kvällstidningens adelsmärke, att snabbt göra det komplexa begripligt, i en ny tappning.

Kit

Kit:s redaktion har utvecklat en ny form för videoberättandet i sociala medier. Deras effektiva format, i tid, tydlighet och träffsäkerhet har inspirerat andra medier och lett till en rad efterföljare. Deras sätt att använda big data som bas för att skapa kvalitativ social video imponerar.

Mittmedias live-tv-nav

Hur får man 550 reportrar utspridda på redaktioner från Mälardalen till Jämtland att producera kvalitativ live-tv? MittMedias lösning med ett tv-nav har gjort det inte bara möjligt utan också framgångsrikt. Reportrarna är snabbt på plats, och i sändning, när det händer.

Jury Årets Redaktion och Årets Ljud & Bild:

Ordförande: Anders Ahlberg, tidigare publisher Kyrkans Tidning och chefredaktör Medievärlden
Unn Edberg, vice vd Chef, ordf Sveriges Tidskrifter
Niclas Breimar, vd och rektor Poppius journalistskola
Lena Larsson, vd BBGruppen, tidigare vd för Stampen Local Media
Anders Ahlberg, juryordförande Redaktion:

”Det är djupt imponerande att se hur redaktionerna möter affärskrisen med mod, innovationer och smarta sätt att arbeta – och hur de därför når ut till publiken bredare och djupare än någonsin. Då står man som jury ut med att det är riktigt svårt att välja nominerade och vinnare bland alla goda kandidater.”

Anders Ahlberg, juryordförande Ljud & Bild:

”Det är en utmaning att bedöma en ny priskategori och att pröva vad kriterierna innebär. Det första startfältet var fyllt med spännande berättargrepp och djärva satsningar. Bra för branschen – och roligt för oss i juryn!”

Årets Affär

Bonnier News Brand Studio

Genom att proffsigt guida kunderna i dagens snårskog av marknadsföringskanaler, har Bonnier News Brand Studio med ett kraftfullt driv och ett nära samarbete med tre olika redaktioner, tagit en position som ledande aktör bland nytänkande innovations- och konceptavdelningar.

Mittmedias Digitala produktutvecklingsgrupp

Med en stark tilltro till innehållet som säljande kraft, har MittMedias digitala produktutvecklingsgrupp i ett rasande tempo förflyttat sig från klickjakt till avancerad dataanalys av vad läsarna faktiskt vill ha och är beredda att betala för och på så sätt lagt grundbulten till den nya betalda affären online.

HD/Sydsvenskan och Helsingborgs stad

Genom att våga satsa på ett okonventionellt och nära samarbete med den part har som man samtidigt är satt att granska, har HD/Sydsvenskan hittat ett lönsamt och skalbart sätt att använda och stärka sin position som viktigaste digitala aktören lokalt.

Årets Kampanj

Bonnier News Brand Studio och Mazda

Genom nya kreativa annonsformat som tar oss från insidan och ut och spännande interaktiva lösningar, har Bonnier News Brand Studio lyckats skapa en nyfikenhet, inspiration och inte minst ett 20 gånger högre engagemang än kundens tidigare kampanjer.

Kit och RFSL:s kampanj Ta steget

För att våga tala om det svåra krävs mod och nyfikenhet. Men hur når man genom bruset med ett stigmatiserat ämne? Med hjälp av data, en varm tonalitet och en tydlig avsikt att informera har kampanjen levererat långt över förväntningarna.

HD/Sydsvenskan och Helsingborgs stad

Genom att ta native advertising till en ny nivå, med ett djupgående samarbete med kunden där respekten för den redaktionella integriteten varit avgörande, har HD/Sydsvenskan initierat ett oväntat samarbete med en part som samtidigt utsätts för granskning.

Jury Årets Affär och Årets Kampanj:

Ordförande: Anna Rastner, programchef Bonnier Broadcasting
Anders Ericson, vd Sveriges Annonsörer
Frippe Stenberg, varumärkesdirektör Scandic
Frida Åberg, Client Service Director på mediebyrån PHD
Anna Rastner, juryordförande:

”Det har som alltid varit ett svårt och roligt arbete att hitta en vinnare bland de inskickade bidragen när många håller väldigt hög nivå. Kreativiteten flödar verkligen när det gäller möjligheten att hitta nya intäkter och affärslösningar, vilket är väldigt glädjande i en ganska tuff tid.”

Årets Idé

DN.VR

Med marknadsledarskap kommer ansvar och med virtual reality kommer helt nya möjligheter. VR ger möjlighet att närvara där det händer och har potential att bli nästa generations journalistiska plattform. Genom att sprida detta nya berättarformat till en bredare publik tar DN just det där ansvaret som bara en marknadsledare gör.

Mobile Stories

”Vem ska jag tro på?” sjöng Thomas DiLeva på 80-talet. Ja, hur vet man det när man växer upp i en tid av alternativa fakta, klickjakt och en utspridd avsaknad av källkritik? Mobile Stories hjälper med sin nya mediekanal unga att ta större ansvar i samhällsdebatten genom att praktisera och lära sig grundläggande kunskaper om journalistik. Ett viktigt och angeläget initiativ i dessa tider.

Klackspark.com

Med en Klackspark och textroboten Rosalinda utvidgar Östgöta Media gränserna för vad som är möjligt att bevaka. Annars okända historier samt personer lyfts fram och får spridning på ett helt nytt sätt och begreppet robotjournalistik blev plötsligt både mer mänskligt och underhållande.

Jury Årets Idé:

Ordförande: Cecilia Beck-Friis, vd Rayvr
Daniel Collin, vd mediebyrån MEC
Claes de Faire, vd Fokus
Eva Hamilton, tidigare vd Sveriges Television
Cecilia Beck-Friis, juryordförande:

”Det är otroligt kul att se att idérikedomen flödar och att antalet inskickade bidrag ökade så mycket i år. Vi har haft spännande diskussioner där vi vänt och vridit utifrån flera aspekter. Det är en tuff kategori då bidragen spänner över så många områden och är så olika.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Årets Dagstidning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.