Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De tar plats på SVT:s redaktion för faktakoll

Publicerad: 6 mars 2018, 12:38

Fredrik Laurin och Jenny Küttim går till SVT:s nya redaktion för faktakoll. Foto: Sofia Sabel/SVT (vänster) och privat (höger).

De prisade journalisterna Fredrik Laurin och Jenny Küttim kommer att utgöra halva redaktionen. "Det är vår skyldighet som journalister att hjälpa till att navigera mellan sant och falskt", säger Jenny Küttim.


Ämnen i artikeln:

SVT

Medievärlden har tidigare rapporterat om att DN, SvD, SR och SVT tagit initiativ till en tjänst som ska motverka falska nyheter. Inför valet kommer en rad olika redaktioner att arbeta gränsöverskridande med syftet att förhindra spridning av desinformation och öka medvetenheten om källkritik.

Faktakollarna ska göras enskilt på respektive redaktion, men alla kommer att förhålla sig till samma principer. Materialet, eller länkar till det, publiceras därefter på en gemensam sajt som går under namnet www.faktiskt.se. Lanseringen av den är planerad till mitten av april.

– Vi är i ett nytt läge i dag än under tidigare valår, i filterbubblor och algoritmer kan man skapa sig en helt egen samhällsbild, där ens egna åsikter förstärks, om vi kan hjälpa till att spränga bubblor och släppa in fler perspektiv blir jag glad, säger den frilansande researchern Jenny Küttim, som tillsammans med Uppdrag gransknings redaktör Fredrik Laurin är klara för SVT:s redaktion för faktakoll.

Redaktionen kommer att vara placerad på riksnyheterna i Stockholm. Förutom Jenny Küttim och Fredrik Laurin, båda prisade för sina journalistiska gärningar, ska den utgöras av två ytterligare personer.

– Vi kommer att arbeta ihop som ett team och alla vara delaktiga i vad som ska faktagranskas och i processen att granska källmaterialet. Förmodligen kommer jag gå loss på de mer komplicerade frågorna, det brukar bli så, gråzonerna, långt ifrån svart eller vitt, säger Jenny Küttim och vidare:

– Utmaningen blir att inte doktorera i alla frågor utan att på ett enkelt vis ge verktyg för medborgarna att navigera i komplicerade frågor så att de kan bilda sig en egen uppfattning.

Vad ser du som viktigast i arbetet för att motverka desinformation?

– Att presentera en trovärdig plattform som blir en given plats att söka svar på. Det är vår skyldighet som journalister att ta ansvar och hjälpa till att navigera mellan sant och falskt i denna digitala värld där all information är tillgänglig och vem som helst kan nå oss med sitt budskap direkt i vår smartphone.

Läs också

DN, SvD, SR och SVT går ihop mot falska nyheter

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev