Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De startar ny gratistidning i Uddevalla – när Stampen lämnat

Publicerad: 7 maj 2019, 10:41

Emelie Bråthén och Tomas Sandström. Foto: Privat.

Två tidigare Stampen-anställda startar nu en ny gratistidningen efter att deras tidigare arbetsgivare lagt ned 7 Dagar i Uddevalla. "Vi tyckte det var väldigt tråkigt när de tog beslutet att lägga ned", säger Tomas Sandström, som kommer ansvara för det redaktionella innehållet.


Nästa onsdag kommer alla 27.090 hushåll i Uddevalla att få en ny tidning. Fokus Uddevalla, som tidningen heter, har startats som ett svar på att Stampens nedläggning av tidingen 7 dagar i bland annat Uddevalla i mars.

– Jag och min kollega, Emelie Bråthén, tyckte det var väldigt tråkigt när de tog beslutet att lägga ned. Därför valde vi att starta en egen, säger Tomas Sandström, som kommer ansvara för det redaktionella innehållet. Emelie Bråthén kommer ha huvudansvaret för annonsförsäljningen.

De båda jobbade som säljare på Stampen när de bestämde sig, för en månad sedan, för att satsa på att starta den nya tidningen.

– Vi ser att det finns både ett behov av tidningen och potential i att få den att gå runt, säger han.

De kommer ge ut tidningen själva genom ett eget bolag – och de är bara de två som kommer jobba med tidningen i början. De kommer anlita frilansare och målet är att kunna anställa en skribent inom en snart framtid.

När 7Dagar lades ned sa Johan Hansson, vd på Stampen Lokala Medier, att anledningen var att tidningarna inte var lönsamma. Men det skrämmer inte Tomas Sandström.

– Vi kommer inte ha samma overhead-kostnader som 7 Dagar hade. Vi har en kalkyl som ser stark ut, säger han.

Finansieringen kommer ske genom annonser, främst från lokala aktörer. Men det kommer inte vara några spelannonser säger Tomas Sandström.

– Antagligen tackar vi nej till en hel del pengar, men det är en moralisk fråga. Det kan också vara så att vi inte kommer ha annonser från mer extrema partier som inte sitter i riksdagen, säger Tomas Sandström.

Att de bara är två som ska göra tidningen ser visserligen Tomas Sandström som en utmaning. Han slår fast att det inte kommer bli någon semester under första året, även om man kanske kommer kunna ta någon dag för att åka och bada.

– Vi valde att bara vara vi två för att inte dra på oss för mycket kostnader i början, säger han.

Tidningen kommer fokusera på att lyfta fram sådant som fungerat bra, eller personer som lyckats göra något i Uddevalla, säger Tomas Sandström.

– Vi tycker det finns så många kanaler som rapporterar negativa nyheter – så vi väljer att satsa på det positiva i stället, säger han.

Det första numret kommer handla om ett framgångsrikt försök med nya bussar i förskoleverksamheten som bland annat främjat integration.

– När jag gjorde det kände jag att får man göra såna här reportage varje gång så har jag ingen som helst tvekan över att ha bytt bana, säger han.

Tidningen kommer tryckas av Markbladet Tryckeri och distributionen kommer ske med Postnord.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.