Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De ska rädda Skånskan

Publicerad: 21 Oktober 2013, 04:50

Idag måndag inleder Skånska Dagbladets styrelse ett tvådagars krismöte för att rädda den hårt drabbade tidningen. SN:s förra vd Tommy Ljung har kallats in som konsult.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Ett åtgärdspaket ska tas fram. Bland annat ska den konsultrapport om tidningens framtid som gjorts av mediedocenten Stefan Melesko penetreras.

Samtidigt har Tommy Ljung, tidigare mångårig vd på Sörmlands Nyheter, kallats in som konsult för att hjälpa och var bollplank åt den nyutnämnde publishern Lars Joel Eriksson.

Jag vill gärna tona ner min roll lite. Jag ska väl närmast vara samtalspartner åt Lars Joel i den situation som uppstått. Jag är ingen räddare eller superkonsult.

Men du som är gammal tidningsräv något måste väl göras för att rädda Skånskan?

Jag har inga heltäckande eller sammanfattande synpunkter om Skånskan just nu och om jag hade det skulle jag inte berätta det.

Men det är klart att branschen och Skånska Dagbladet har en jättesvår situation. Och Skånskan har det väl besvärligare än de flesta. Mitt favoritämne är papperstidningsbranschens kollektiva självmord, ett slags lämmeltåg mot stupet där man totalt tappat tilltron till sina egna koncept. Om alla tidningsutgivare vore lika entusiastiska inför sin produkt som flertalet läsare så skulle det gå mycket, mycket bättre. Den inställningen riskerar att bli självgenererande. Här måste något göras om det inte redan är för sent.

Men Skånska Dagbladet situation förvärras ju genom minskat presstöd och läget är prekärt.

Ja, det är det säkert, men det är inte min sak att kommentera Skånskans situation. Jag är bara bollplank åt vd.

Lars J Eriksson förklarar Tommy Ljungs konsultroll:

Han ska vara en second opinion när det gäller olika strategier och vägval som tidningen står inför. Titta på de avtal vi har på olika områden, titta på hur vi är organiserade. Jag har stor respekt för Tommy ända sedan vi jobbade ihop på Sörmlands Nyheter. Han var förmodligen landets bästa tidnings-vd under sin aktiva tid.

Men hur ska Skånskan reda ut en situation med lågkonjunktur, galopperande förluster och minskat presstöd?

Vi håller på att ta fram en överbryggningstrategi. Vi har ju en del andra verksamheter (tryckeri, fastigheter, värdepapper) som ger lite vinst som balanserar förluster i tidningsrörelsen. Dock inte dagens stora förluster. Och 2019 kommer vi ur ett dyrt tryckeriavtal. Vi måste både öka intäkterna och spara mer.

Nya åtgärdspaket?

Några sådana är inte beslutade

Skånska Dagbladet går mot en storförlust i år. Enligt vad Medievärlden erfar är förlusterna per september närmare 30 miljoner kronor i tidningsrörelsen. För helåret pekar förlusten i tidningsrörelsen mot 40 miljoner kronor.

På plussidan ligger vinster från bland annt Norra Skånes civiltryckeri och från värdepappersinnehavet.

Till detta ska läggas ett drastiskt minskat presstöd de närmaste åren. Skånskan har idag ett stöd på 43,5 miljoner kronor. 2017 har siffran sjunkit till 21,4 miljoner (under förutsättning att upplagan är densamma). Mer än en halvering på fyra år alltså.

Glappet som är ett av Skånskans problem

Skånskans vd får sparken
Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.