Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De ska bygga kommentarsfält för alla

Publicerad: 22 Mars 2013, 10:58

Centrum för lättläst och 8 sidor har fått 1,6 miljoner kronor till projektet "Kommentarsfält för alla".


Malin Crona, chefredaktör på 8 sidor, fick idén när hon skulle införa artikelkommentarer på tidningens sajt.

Jag kunde inte hitta något som fungerade nog bra. Det finns lösningar för forum och liknande men inte för artikelkommentarer, säger hon.

I mediebranschen har vi jobbat med att försvåra kommenteringen på olika sätt, och då har vi lämnat dem som har det allra svårast längst ut. I det här projektet gör vi tvärtom, och jobbar med att bjuda in alla.

Hon anmälde projektet ”Kommentarsfält för alla” till Post- och telestyrelsens tävling ”Begriplighet och interaktion” där det blev ett av nio vinnande bidrag. Det gav Centrum för lättläst 1,6 miljoner kronor. Projektet genomför Malin Crona nu tillsammans med Mikael Zackrisson på Ziggy Creative Colony.

Tillgänglighetsaspekten brukar läggas till på slutet, vi vänder på steken och börjar med tillgängligheten. Tekniskt borde det vara lätt, det svåra är det beteendemässiga, säger han.

Nu genomför de målgruppsintervjuer och sammanställer studier som gjorts kring interaktiva webblösningar för personer med funktionsnedsättning. Sedan ska de ta fram koncept som ska testas på användarna under nästan ett år.

En utmaning är att hitta tekniska lösningar som tar bort alla trösklar. En annan att det måste vara lätt att förstå vem som säger vad. Det måste också finnas tydliga instruktioner och ordentlig feedback på att kommentaren tagits emot. Har du en kognitiv funktionsnedsättning kan det vara svårt att förutse hur andra kan reagera på det du säger, så det kommer att krävas aktivt modererande. Det kan också bli aktuellt med kommentarer som talas in eller kommenterande med symboler.

Mig veterligen finns det ingen heltäckande studie kring vad personer med stora läs- och skrivsvårigheter vill ha när det gäller att kommentera och diskutera på nätet, säger Malin Crona.

Den lösning de tar fram kommer att släppas som open soruce så att andra kan använda den.

Jag tror att mediebranschen kommer att ha stor nytta av det vi gör. Det här är inget litet nischprojekt, utan berör en stor grupp människor. Och tar man bara bort alla trösklar och möjligheter att missförstå varandra så blir det bättre för alla, säger Mikael Zackrisson.

Det finns också en demokratiaspekt:

Många i de här grupperna har fullt upp med att klara sig. Jag ser det som en skyldighet att ge dem en röst. Har du inte ett språk, en röst, är det lätt att köra över dig, säger Malin Crona.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.