Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De sista nomineringarna till Årets gratistidning släppta

Publicerad: 6 Mars 2018, 09:25

I dag släpps den tredje – och sista – delen av nomineringarna till Årets gratistidning. Örebroar'n, Markbladet och Umeå Tidning tävlar om det mest prestigefulla priset som fått ge namn åt tävlingen.


Gratistidningarnas branschdag och galan Årets gratistidning hålls den 13 april på Berns i Stockholm.

I juryn för kategorierna Årets etta, Årets lokalsajt och Årets gratistidning sitter: Madeleine Bäck, vd på Swedish Content Agencies, Sakari Pitkänen, skribent för Medievärlden Premium och tidigare chefredaktör på Metro, Niclas Rislund, för detta chefredaktör på Dagens Media.

Här är de sista nomineringarna:

Årets etta

Mitt i Bromma, Layout: Evelina Olsson
”Smart och pigg uppdatering av världens vanligaste lokalnyhet ”kolla – så såg det ur här förr”. Ettan är ett tydligt bevis på hur en redigerares kompetens och kreativitet kan lyfta nyheter till en ny nivå. Fotografi, bildmontage och rubriksättning i skönt samspel.”

Bromma Tidning, Layout: Jonas Herjeby, Storymark
”En bra etta ska vara antingen visuellt tilltalande eller beskriva något som berör läsekretsen. Bromma tidning lyckas att göra både och. Den starka och färggranna grafiken får nog de flesta läsares ögon att stanna till. Och nästa alla i upptagningsområdet kan relatera till kökaoset till och från Bromma. Dessutom är puffrubrikerna välskrivna.”

Mitt i Södermalm, Layout: Evelina Olsson
”En bra etta reder sig själv om redigeraren bara har en bra bild. Men någon ska våga dra på bilden och sätta en vettig rubrik. Här sitter allt, hela historien med grannar som klagar på livemusik finns både i bild och ettapuff.”

Årets lokalsajt

Mitt i, Ansvarig: Anna Körnung och redaktionen
”Ett välstrukturerat, välredigerat och rent sajtbygge som är lättnavigerat för besökaren. Bilder och texter har tydligt lokalt fokus och håller hög kvalitet.”

Lokaltidningen, Ansvarig: Marek Stefaniak och webbredaktionen
”Lokaltidningen dominerar i Skåne. Men de är även starka i sociala medier. Med 25 000 följare är de landsändens näst största medie på Facebook och förmodligen också största gratistidning där.”

VXO Media, Ansvariga: Daniel Rydström, Nadia Hagberg och Oscar Appelgren
”VXOnews är ett bevis på att det inte är försent än. Projektet som startade 2016 är enligt uppgift redan lönsamt och har kopplat samman tryckt gratistidning med en site på ett smart vis, där respektive medies styrkor stöttar varandra. Dessutom har de på två år fått 15 000 följare på Facebook.”

Årets gratistidning

Örebroar’n, Ansvarig utgivare: Anders Nilsson
”En riktig lokaltidning! Örebroar’n är en tydligt journalistisk produkt med relevanta lokalnyheter och reportage. Starkt nyhetsfokus, tydlig struktur och klassisk nyhetsredigering av sparsmakat snitt med raka nyhetsrubriker.”

Markbladet, Ansvarig utgivare: Matz Hammarström
”Hösten 1967 gick Sverige över till högertrafik och en 40-årig Olof Palme får sitt första ministerjobb och Marks kommun får Markbladet. Mycket har förändrats i Sverige men så har det varit i Mark sedan dess. Tidningen kommer aldrig att vinna designpriser, men folkets – och annonsörernas – kärlek väger mer. Markbladet har under dess senaste tio år varit landets mest lästa tidning sex gånger med räckvidder kring 90 procent.”

Umeå Tidning, Ansvarig utgivare: Elisabeth Glaas
”För gratistidningar i mellanstora städer krävs mer än geografisk relevans. Umeå tidning har antagit den utmaningen och satsat på rak klassisk nyhetsjournalistik, stark visuell identitet och en tydlig struktur. Resultatet blir en fullvuxen tidning som är lätt att navigera och lära sig att gilla.”

Här kan du se den första och andra delen av nomineringarna.

Läs också

Umeå Tidning vill lyfta fram människan

Fler nomineringar till Årets gratistidning släppta

Gratistidningarna om nomineringarna

De kan bli Årets gratistidning del 1

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.