Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De prisas av Frilans Riks

Publicerad: 25 Mars 2019, 11:38

Lena Wreede och Elisabet Ekblom har tilldelats utmärkelsen Årets frilans respektive Årets redaktör av Journalistförbundets frilansklubb Frilans Riks.


Journalistförbundets frilansklubb Frilans Riks uppmärksammar årligen sedan 2002 frilansar och redaktörer som bidrar till förändring genom att antingen göra ”ett gott journalistiskt arbete eller genom att arbeta för kollektivet” eller vara ”är ett föredöme som uppdragsgivare”.

I år går utmärkelsen Årets frilans till journalisten Lena Wreede som arbetar som allmän- samt miljö- och energijournalist. Juryns motivering lyder: ”Hon har under året utmärkt sig genom att leda kampen för höjda arvoden för en grupp kollegor med uppdrag hos TT Feature. Trots att frilansarna, med fackets hjälp, kunde visa på stillastående – eller till och med sänkta arvoden – gick TT med på endast blygsamma höjningar. Faktum kvarstår att Lena visade stort mod när hon tog fajten med sin viktigaste uppdragsgivare. Hon administrerade, drev på, bidrog med sin energi och göt mod i sina kollegor när motståndet tog musten ur många. Fackligt arbete är just detta: att vilja.”

Till Årets redaktör har juryn utsett Elisabet Ekblom, på tidningarna Respons och Bra Affärer, med motiveringen: ”Utöver att hon tar journalistiken på stort allvar är Elisabet oerhört mån om sina skribenter. Hon betalar alltid efter frilansrekommendationen. Och tackar nej till journalister med allt för låga arvodesanspråk, vilket är värt en extra eloge! Elisabet har kurage, är rak och tydlig och ger återkoppling – både om sådant hon är extra nöjd med, men även angående förbättringspunkter. Med henne är det ständigt ett samarbete och aldrig en känsla av ”vi och dom”. Alla borde få samarbeta med redaktörer som Elisabet.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.