Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”De nya ägarna kan ge Mittmedia en match”

Publicerad: 6 Februari 2008, 10:11

Ralph Rentzsch säljer Lokaltidningen. För att de nya ägarna kan ta upp kampen med Mittmedia. Och för att han får massor av pengar som han kan använda till rättsprocesser mot Östersunds-Postens skriverier.


För tre år sedan startade Ralph Rentzsch Lokaltidningen i Strömsund och sedan har han startat även Lokaltidningen i Västerbotten och Storsjön i Östersund. Nu säljer han verksamheten till det lokala holdingbolaget Monen AB.

– Det är duktiga företagare med en mycket, mycket stark kapitalbas. Det här är ju några som kan ta upp kampen med Mittmedia. Jag hade inte sålt annars, säger Ralph Rentzsch.

Han räknar med att Lokaltidningarna ska omsätta 25 miljoner kronor 2008, och säger att 15 miljoner av detta omsätts på Mittmedias hemmaplan i Jämtland.

– Det är ungefär 20 procent av ÖP:s totala omsättning.

Ralph Rentzsch slutar som ansvarig utgivare och redaktionschef, och har förbundit sig att inte ägna sig åt någon konkurrerande verksamhet för ett antal år framåt.

Däremot kommer han att lägga full kraft på rättsprocesserna mot Östersunds-Posten. I det äldre fallet, som han driver mot dåvarande chefredaktören Bosse Svensson för insändare i ÖP, har han begärt att hovrätten upphäver tingsrättens dom med hänvisning till jäv.

– Han som skrivit insändaren var socialdemokratisk politiker och nämndeman som suttit ting med samtliga jurister som friade för det som en tryckfrihetsjury ansåg var förtal.

Det nyare fallet gäller förtal, efter artiklar där en tidigare affärskompanjon beskyllde Ralph Rentzsch för att ha lurat myndigheter på pengar.

– Där handlade det om rena lögner och jag förvägrades replikrätt. Inget medieföretag i världen skulle ha publicerat det där om det inte antingen rådde fullt kaos på redaktionen, eller man med öppna ögon gör det för att skada någon. Inga andra medier i Jämtland hoppade på grejen heller, säger Ralph Rentzsch.

Han övervägde att driva det som ett tryckfrihetsmål, men avstod eftersom han fruktade att det skulle bli liggande hos polisen.

– Det är bättre att driva ett förtalsmål så att jag själv kan lägga fram bevis för att det är lögner och för vad ÖP gjort som är fel.

– Nu har jag pengar att processa för också, massor av pengar.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.