Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De letar nya vägar för lokal journalistik

Publicerad: 10 September 2013, 05:31

Vad händer med den kommunala demokratin när journalisterna får allt mindre tid att sätta sig in i de viktiga frågorna? Det försöker två journalister i Oskarshamn bena ut.


Lotta Lindqvist har en mångårig karriär på Östran/Nyheterna bakom sig. Sista året var hon chefredaktör för tidningen. Som reporter belönades hon med Guldspade 2010 för sitt gräv om det kommunala bostadsbolaget i Oskarshamn.

På Östran jobbade också Annsofie Johansson som reporter. Men båda har lämnat tidningen efter de senaste besparingsåtgärderna. Det sista sparpaketet som presenterades i våras innebar att redaktionen halverades och samtliga lokalredaktioner lades ner.

Lotta Lindqvist och Annsofie Johansson har nu startat bloggen uraskan.se där de ska skriva om sina tankar om journalistikens framtid.

Varför har ni startat den?

Efter diskussioner om alla möjliga och omöjliga projekt kom Annsofie och jag fram till att vi behöver mer kunskap, och att vi vill jobba fram den i diskussion- och debattform. Att det kan bli någon form av ”liveprojekt”. Vi tycker också att det pratas för lite om de demokratiska konsekvenserna av alla nedskärningar inom dagspress. Genom bloggen kan vi lyfta frågorna från vårt perspektiv, och vi hoppas att fler ska bli delaktiga, säger Lotta Linddqvist.

Hur mycket tid ska ni lägga ner på uraskan?

Vi gör det här ideellt nu, men är ändå beredda att investera mycket tid. Både för att vi tror på projektet, och för att vi tror och hoppas på att det ska leda oss till nya journalistiska möjligheter. Vi har planerat in ett antal aktiviteter framöver för att få input.

Grunden till många problem är dålig lönsamhet, i dag eller i morgon, ser ni någon lösning på det?

Nej, inte just nu. Och det är precis därför vi har startat det här projektet. Vi har vågat oss på att ha som mål att hitta nya sätt att finansiera och publicera oberoende journalistik i framtiden. Nu har vi precis startat, och sannolikt är lösningen något vi inte alls vet idag.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.