Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De kan vinna Guldkrattan

Publicerad: 21 november 2018, 13:28

Foto: Andreas Elgstrand. OBS Bilden föreställer tidigare vinnare.

Fem journalister kan imorgon vinna den prestigefulla Guldkrattan som i år för första året delas ut av Medievärlden. De jobbar på Östersunds-Posten, Expressen, TV4, Länstidningen i Södertälje och Dagens Opinion:


Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Nu har juryn vaskat fram fem nominerade ur de över 30 inskickade förslagen:

Leif Granlind, Länstidningen Södertälje
Juryns motivering: Har med sina uppmärksammade livesändningar blivit en reporter som symboliserar den nya tidens berättande. Han bevakar allt från tunga brott och personliga tragedier till prästostförsäljning på marknaden och skridskodisco i Scaniarinken. Som livereporter är han inte en fluga på väggen, utan mer som en hummande humla mitt i bild som fyller ut tystnaden med personliga reflektioner.

Nina Svanberg, Expressen
Juryns motivering: En fältreporter som krattar på ställen som de flesta helst undviker. Som wallraffande städerska på en finlandsfärja beskrev hon kvinnors utsatthet i serviceyrken efter #metoo. Tidigare har hon fått stor uppmärksamhet för sina reportage för Kit, som när hon testade att leva på sopor i 23 dagar eller när hon åkte på sexhelg i Göteborg.

Stefan Nolervik, Östersunds-Posten
Juryns motivering: Fångar sin hembygds historia och samtid i inkännande texter och underbara berättelser som den om tjuvjakten på världsrekordälgen vars krona till slut hamnade i nazisten Hermann Görings jaktslott. Eller det unga flyktingparet som levt gömda under hela graviditeten och nu tvingas gömma sig med sin bebis. Han lyckas tack vare sin kärlek till invånarna och deras berättelser skriva bygdens historia i realtid och kratta fram lokalsamhället i hela dess fantastiska bredd av byhålor, städer, kufar, vanligt folk och ovanliga fenomen.

Therese Cedergren, TV4
Juryns motivering: Alltid på plats, alltid hundra procent närvarande. Rapporterar både om kriminalfall som Peter Madsen och superlokala begivenheter som kosläpp i Svalöv och tomtelöpning i Malmö. En klassiker var när hon i våras rapporterade om Skånepolisens nya brutala elchockvapen och själv testade att bli attackerad av det.

Rolf van den Brink, Dagens Opinion
Juryns motivering: Avslöjar högt och lågt, mest lågt, om den svenska eliten. Nyligen avslöjade han spelet bakom Anna Maria Corazza Bildts avgång och förra sommaren låg han bakom Anders Borg-avslöjandet som alla pratade om. På något sätt slog det an en allmänmänsklig ton i den svenska folksjälen att den före detta finansministern gjorde propellern på en skärgårdsfest.

Kriterierna för att bli nominerad: ”Guldkrattan delas ut till den mästerliga fältreporter som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Som skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför.”

Förutom äran i priset utdelas en prissumma på 7 500 kronor till mottagaren via Swish för att stimulera till omedelbar användning till trevligheter och eventuell förkovran. Vinnaren presenteras imorgon, som av en slump på samma dag som Stora journalistpriset.

Priset startades av Resumé 2004 och tas nu över av Medievärlden.

Juryn bestod av: Hanna Frick, Dagens Media, Thomas Nilsson, Resumé och Axel Andén, Medievärlden.

Tidigare Guldkrattevinnare:
2004: Tommy Schönstedt, Expressen
2005: Svante Lidén, Aftonbladet
2006: David Baas, Metro
2007: Göran Åhgren, SVT
2008: Ingvar Hedlund, Expressen
2009: Elisabet Höglund, TV4
2010: Kerstin Holm, SVT
2011: Lennart Modig, TV4
2012: Karin Henriksson, SvD
2013 Anders Öhlund, Rapport
2014 Kenth Bergmark, Norrbottens-Kuriren
2015 Anna-Stina Atterday, Veckans Affärer

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News