Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De kammade hem Stora Journalistpriset

Publicerad: 23 November 2016, 17:35

Vinnarna Bosse Lindquist, Niklas Orrenius, Negra Efendić, Karin Thunberg och Helena Bengtsson. Fotograf: Magnus Bergström

När årets pristagare av Stora Journalistpriset i kväll tillkännagavs prisades journalister på SvD, SVT och Dagens Nyheter. Hederspriset gick till Karin Thunberg.


Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

I år 50-års jubilerar Stora Journalistpriset och det firades i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm på onsdagskvällen. 17 journalister var nominerade och kvällens programvärd var SVT:s Anna Hedenmo.

Här är pristagarna i de fem kategorierna:

Årets berättare: Negra Efendić, Svenska Dagbladet, för sin reportagebok Jag var precis som du. Juryns motivering: ”För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen.”

– Detta känns helt fantastiskt. Jag är så otroligt glad och hedrad, sade Negra Efendić när hon tog emot priset.

Årets förnyare: datajournalisten Helena Bengtsson, SVT, ”för att hon som internationell superstjärna inom databas-journalistiken hittar scoopen där andra bara ser ettor och nollor.”

– Det är så många begåvade människor som är nominerade i kväll. Jag hade min egen favorit, men det var inte jag själv, sade en glad Helena Bengtsson.

Årets avslöjande: Bosse Lindquist, SVT, för den tredelade dokumentärserien Experimenten. Juryns motivering löd: ”För att han med mästerligt berättande gått till botten med misstänkt forskningsfusk och blottlagt en livsföraktande äregirighet inom den akademiska världen.”

– Det är jättekul och en seger för de dussintal personer som gjorde det här möjligt tillsammans med mig, sade Bosse Lindquist.

Årets röst: Niklas Orrenius, Dagens Nyheter. Juryns motivering lyder: ”För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor.”

– Globaliseringen och de effekter den får. Jag tycker att det är vår tids stora frågor.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris tilldelades Svenska Dagbladets Karin Thunberg. Motiveringen lyder: ”För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden”

– Att få det här priset är som att få Nobelpriset i journalistik, sade en överväldigad hederspristagare.

Stora Journalistprisets hemsida kan du läsa om alla nominerade i de olika kategorierna.

2016 års gästtalare var den prisade BBC-journalisten Kirsty Wark från Newsnight som har mångårig erfarenhet av nyhetsbevakning. Ett lätt val, sade Anna Hedenmo, som valt att bjuda in henne.

Pratade under galan gjorde också den turkiska journalisten Abdullah Bozkurt, tidigare platschef på den engelskspråkiga versionen av dagstidningen Zaman i Ankara. Bozkurt flydde från Erdogans Turkiet och lever i dag i exil i Sverige.

Medievärldens Instagram kan du se bilder från prisutdelningen.

Om Stora Journalistpriset:

Priset instiftades 1966 för att ”främja goda yrkesprestationer inom journalistiken”. Priset delas ut av Bonnier AB och prissumman i alla fem kategorier är 100 000 kronor. Lukas Bonniers Stora Journalistpris delas ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.