Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De kammade hem priserna på Radiogalan

Publicerad: 21 september 2018, 05:40

Daniel Velasco och Robert Barkman (Hästgården). Foto: José Figueroa

SR:s dokumentärserie Hästgården utsågs till Årets Radioupplevelse under Radiogalan 2018.


Radioakademin delade ut följande priser på torsdagskvällen:

Årets Radioupplevelse: Hästgården (Ekot och P1 Dokumentär)
Motivering: Serien Hästgården är en stark berättelse om makt, lögner och svek. Daniel Velasco och Robert Barkman har med skicklig balansgång byggt upp dramaturgin och skildrat de verkliga händelserna på en ridskola – en verksamhet där barn och unga är beroende av vuxnas agerande. De har både sakligt och gripande avslöjat nya fakta och nya vittnesmål kring ridskoleläraren som dömts, friats och nu på nytt anklagas för sexuella övergrepp av minderåriga flickor under flera decennier.

Årets Podd: Alla våra ligg (Radioplay)
Motivering: Anna och Amanda är bra förebilder, samarbetsvilliga, ödmjuka, proffsiga, spränger förlegade fördomar och driver aktivt rätten till sitt eget val. De pratar framgångsrikt om ett tidigare tabubelagt ämne, lyfter kvinnors rättigheter till att välja, ta för sig och njuta.

Årets Nyskapare: Bytfrekvens.nu
Motivering: När Nent Radio med RIX FM, Bandit Rock och Power Hit Radio behövde byta samtliga frekvenser i hela landet över en natt den 1 augusti skapades en stor flyttkampanj med flyttkartonger, flyttkort till alla hushåll och artister som flyttade. All kommunikation pekades till landningssidan bytfrekvens.nu där samtliga Nent Radios stationer visade vilka frekvenser som gällde i respektive stad genom flera sökbara funktioner. En vecka efter den stora flytten stod det klart att dessa stationer hade lyckats förflytta 3,3 miljoner lyssnare.

Året Hederspris: Hassan (P3, Sveriges Radio)
Motivering: De har skapat svensk radiohistoria. Deras humor spreds till landets skolgårdar och lockade en ung P3-publik. Den nyskapande radiohumorn gjorde segertåg över Sverige och en helt ny humortradition slog ner hos lyssnare i alla åldrar. Det är en tidlös radiohumor som leker med lyssnaren, driver med svensk fyrkantighet och vågar utmana det konventionella. Busringningar som ”10 000 tyska bögar” och ”Schampo för fett hår” står sig än i dag, 25 år senare. Hederspriset 2018 går till radioprogrammet Hassan, som har förändrat det svenska radiomediet och varit banbrytande för radiohumorn.

Årets Rookie: Mic Michaeli (Rockklassiker, Bauer Media)
Motivering: Det går att lära gamla hundar att sitta! Tack vare en enorm lyhördhet och en hunger att hela tiden lära sig mer har Mic Michaeli gjort ett lysande intåg i svensk radio och i allra högsta grad bidragit till Rockklassikers stora lyssnarökningar.

Årets Programledare*: Erik Blix, Sveriges Radio och Gry Forsell, Mix Megapol

Årets Låt**: Echame la Culpa – Luis Fonsi & Demi Lovato

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.