Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De har tröttnat på lögnerna

Publicerad: 31 Januari 2011, 12:01

De unga i medelklassen föredrar internet framför de regimtrogna tidningarna och tv-kanalerna. De nya medierna är som immunförsvaret i en infekterad kropp, säger Nawara Negm.


Ursprungligen publicerad i Medievärlden i juni 2008.

Nawara Negm sitter på en uteservering och pratar högljutt. Hon opponerar sig mot det mesta männen runt bordet säger. Dricker svart kaffe och röker medan hon argumenterar för att USA har större inflytande än Saudiarabien i Egypten. Efter ett tag säger kvinnorna vid bordet bredvid att hon gett dem huvudvärk. Nawara Negm skrattar och fortsätter. Hon är 34 år och singel, yvig och frispråkig. Tillhör de intellektuella, jobbar för tv:s informationskanal och är storkonsument av medier. Hon säger att hon inte kan läsa de statliga dagstidningarna utan att få högt blodtryck och hjärtklappning.

Det är ingen professionalitet, ingen finess, bara en massa lögner och stavfel.

Även om hon gillar de oberoende, privata dagstidningarna, tycker hon att de är chanslösa mot de nya medier som växt fram på nätet.

De nya medierna är som immunförsvaret i en infekterad kropp.  Jag läser mer bloggar än nyhetssajter. De är mer trovärdiga, mer ärliga. Bloggare får inte betalt, de är mer respektabla för mig.

Borde du inte bli mer professionell om du får pengar?

Ja, men du får restriktioner också. Chefredaktören har sin policy, som tar hänsyn till staten, ägarna, säkerhetstjänsten och utländsk säkerhetstjänst. Bloggaren är sin egen chefredaktör.

Nawara Negms mediedag börjar framför den bärbara datorn med internationella nyhetsbyråer och bloggar via rss-läsaren. Sedan läser hon de oberoende egyptiska dagstidningarna på nätet. Den enda dagstidning hon köper är Al-Dustour, eftersom den inte finns på webben. Tidningen kritiserar och hånar president Hosni Mubarak på daglig basis.

Den är väldigt demagogisk, och nyhetsförmedlingen är inget vidare, men den står i alla fall fri från polisen. Chefredaktören Ibrahim Eissa är en begåvad skribent. Högljudd så klart, men utan att bli irriterande. Hans texter är mörka, men fyndiga, man sugs in i dem, säger hon.

Kring den största oberoende dagstidningen Al-Masry Al-Youm surrar många rykten om att den blivit infiltrerad av säkerhetstjänsten.

Jag brukar läsa den för att få veta vem som ska fängslas nästa månad. De är professionella men när de skriver om oppositionen brukar det leda till problem.

Favorittidningen just nu är den nystartade oberoende vänstertidningen Elbadeel som bara funnits i åtta månader.

Jag tycker den är mest objektiv, men jag kanske inte är så objektiv själv.

Egypten har under våren skakats av strejker, upplopp och brödkravaller. Nawara Negm är mycket kritisk till regimen, de religiösa ledarna och den amerikanska närvaron i Mellanöstern.

Jag är humanist. Jag tror att alla rörelser, islamister, kommunister, liberaler och nasserister måste anstränga sig för att ta fram de mest mänskliga värden de har. På så sätt kan vi förena oss och bygga ett bättre samhälle, säger hon.

Och medan tidningarna ägnar sig år att försvara och attackera presidenten och oppositionen pågår det samtalet för fullt, på internet.

Om du går till en aggregator som samlar olika bloggposter kan du hitta varje synpunkt, vare sig du är nasserist, kommunist, islamist, liberal eller nihilist, allt finns där. Det är som att läsa massor av tidningar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.