Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De ger Folket nytt liv

Publicerad: 20 augusti 2012, 10:55

Om knappt fjorton dagar går Folket i graven. Och återuppstår samtidigt i ny skepnad. Här är trion som ska blåsa nytt liv i 107-åringen.


För sexton år sedan fick Marie Hillblom sommarjobb på Folket. På redaktionen i Flen. Redan då fick hon veta att läget var kärvt för tidningen.

I dag har hon varit chefredaktör, sedan Katrin Säfström lämnade tidningen våren 2011. Ett uppdrag som inneburit att hon tvingats lägga ner sin gamla tidning.

Det känns naturligtvis för djävligt. Jag är stolt över att vi gjort en så bra tidning, med tanke på de resurser vi har haft. Och kanske kan man säga att det är bra att det gått så här länge. Men det har varit tufft att ha rollen oket att hålla i yxan.

Vissa hävdar att en metod att hantera den här typen av jobbiga perioder är att föreställa sig att arbetet är en scen.

Men jag är likväl en av skådespelarna.

Uppdraget har också inneburit möjligheten att dra igång något nytt. För samma fredag som sista Folket i sexdagarsversionen produceras trycks också nya Folket som ska delas ut på söndagar. En ny tidning med nytt upplägg:

Det känns skitspännande. Pirrigt. Det är nog något alla journalister vill vara med om. Att sjösätta något nytt.

Nya Folket blir en skuren halvberliner. Med siktet inriktat på att överleva en hel vecka. Det kommer inte att vara en nyhetstidning utan snarare en fördjupningstidning. Ledorden från den gamla tidningen ska vara ännu tydligare här: medveten, modig, proffsig, nyfiken och personlig.

Vilka ser du som konkurrenter?

Dagstidningar som kommer ut på söndagar, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och inte minst kvällstidningarna som har en matig läsning då. Vi ska vara det lokala alternativet.

I nästa andetag pratar Marie Hillebom om att läsarna efterfrågar den långläsning som kommer att finnas i nya Folket:

Speciellt många unga som söker sig till Filter, Fokus och King.

Tre stycken ska göra nya Folket. Förutom Marie Hillblom ska Fredrik Pettersson vara politisk redaktör och Peter Johansson multijournalist med ansvar för teknik och redigering.

Det kan bli över 40 sidor i veckan, hur ska du hinna?

Jag har jobbat någon vecka nu med att bygga mallar i Indesign och koppla dem till Newspilot. Om allt går som det ska kommer texterna bara att ramla in på plats och så ska det bara vara finputs kvar, säger Peter Johansson.

Från början ska han lägga allt krut på redigeringen. Men sedan är det tänkt att de två övriga på redaktionen också ska lära sig Indesign för att kunna göra vissa sidor.

Tanken är att jag ska skriva lite sport också. Men det får bli ett senare skede.

Sedan är det inte bara frågan om att vi ska hinna. Det måste bli jävligt bra också, en superprodukt som läsarna verkligen gillar.

Fredrik Pettersson, som ska hålla i opinionsmaterialet, kan få upp till tio sidor att disponera. Det ger möjlighet till rejält med fördjupningar och analyser:

Och politikerintervjuer som vi redan börjat med.

Arbetet med att sälja in nya Folket har pågått under sommaren. Ett första mål är att nå 3 000 prenumeranter. Redan har 2 800 tecknat sig för en prenumeration.

Då har vi inte börjat med den tunga bearbetningen ännu. Så dit kommer vi att nå, säger EK-koncernens vd Sören Axelsson.

Det innebär att nya Folket kvalificerar sig för ett presstöd på minst tre miljoner kronor.

Om ett år är målet att ha 5 000 prenumeranter och på lite längre sikt åtminstone 7 500.

Annonsörerna i Eskilstuna har också bearbetats. Men med varierande resultat enligt Marie Hillblom. Mycket beroende på att det hittills inte funnits någon tidning att visa upp.

Målet är enligt Sören Axelsson att behålla minst en tredjedel av annonsintäkterna från sexdagarstidningen.

Tankarna om vad första söndagstidningen ska innehålla håller på att klarna. Det kommer att bli ett spännande nummer lovar Marie Hillblom:

Vi ska visa att vi kan trampa andra stigar. Att vi kan hitta både nya saker att berätta och nya sätt att berätta på.

Men hur kommer du att känna fredagen den 31? Kommer du att sörja eller fira?

På fredagen kommer jag att sörja. Det känns inte kul att vara den som måste avsluta Folkets 107-åriga epok som dagstidning.

Men på lördagen ska vi ha releasefest för den nya tidningen. Då kommer jag att glädjas. Då ska vi visa alla att nu jävlar!

Folket blir endagars

Söndagsnummer kan vara modellen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.