Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De Geer skändar flaggan igen på nya Arena

Publicerad: 4 juni 2015, 10:18

Konstnären Carl Johan De Geer har gjort en nytolkning av sitt ikoniska verk till omslaget på det senaste numret av Magasinet Arena.


De Geer berättar för Magasinet Arena att det var hans hustru, konstnären Marianne Lindberg De Geer, som kom på idén efter att han kämpat med inspirationen: ”Sedan kom min genialiska hustru och sa ‘gör så här bara’: ‘Du målar bara ett galler över din gamla grej’. (…) Det var även hon som sa texten som står på bilden.”

Bilden illustrerar en grävande text om extremhögerns nya normaliseringsstrategi, skriven av Mathias Wåg:

”Jag tyckte det var en jättebra text ni skulle trycka och nu blev det ju som ett behov av att göra en ny version”, säger Carl Johan De Geer. ”Det är häpnadsväckande att rasisterna försöker göra allt för att normalisera sig, och starta en folkrörelse.”

Bukowskis skriver om konstverket att De Geer den 6 september 1967 dömdes till 75 dagsböter à 15 kronor för skymfande av rikssymbol, skymfande av utländsk rikssymbol samt uppvigling.

De Geer ville behålla de grafiska bladen men fick beskedet att litografierna ”är av sådan beskaffenhet att de skola till förebyggande av vidare brottslighet förverkas”. Bladen eldades därefter upp av polisen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev