Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De får Gävleborgs journalistpris

Publicerad: 3 Maj 2017, 07:14

SVT:s Cecilia Eriksson Granér och Markus Dahlberg prisades på måndagskvällen för sin granskning av hur makthavare i Region Gävleborg bröt möt lagen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionSVT

Det är andra året i rad som SVT Nyheter Gävleborg kammar hem priset. Förra året fick reportern Lina Abusagr ta emot det för sin reportageserie om nyanlända flyktingar. Och i år alltså Cecilia Eriksson Granér och Markus Dahlberg på SVT:s redaktion i Hudiksvall.

Jimmy Roos, redaktionschef på SVT Nyheter Gävleborg, uttrycker sin glädje i en intervju med SVT.

”Att för andra året i rad se det här priset gå till medarbetare på SVT Nyheter Gävleborg, gör mig alldeles varm om hjärtat.”

Bakom priset står Gävleborgsdistriktet inom Svenska Journalistförbundet, SJF.

Juryns fullständiga motivering:

”Det finns grävande som mest är lite skrapande på ytan – och så finns det grävande där spaden tränger djupt ner och får upp saker som legat dolt länge.2016 års Journalistpristagare grävde djupt.

De hittade saker som gömts och glömts och, kanske viktigast av allt, hittade de en av grundstenarna i journalistiken. I tider när begrepp som ‘fake news’ och ‘alternativa fakta’ kletas fast på vår bransch är det viktigare än någonsin att journalister visar vad journalistik är.

Med journalistisk noggrannhet och journalistisk envishet visade de med journalistisk tydlighet hur makthavare i Region Gävleborg inte följde lagen om offentlig upphandling och hur detta doldes i en väv av halvsanningar.

En väv som det krävs vass journalistik iför att spräcka.
Därför applåderar vi två värdiga vinnare av Gävleborgs Journalistpris 2016 – Cecilia Eriksson Granér och Markus Dahlberg på SVT Nyheter Gävleborgs redaktion i Hudiksvall.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.