Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De är Sveriges bästa grävare

Publicerad: 24 September 2013, 09:00

Tidningen Scoop har utsett Sveriges 25 bästa grävare de senaste 25 åren.


Listan publiceras i nya numret av Scoop som kommer ut på torsdag, i samband med att Föreningen Grävande Journalister fyller 25 år.

Sveriges 25 bästa grävare de senaste 25 åren:

1. Hannes Råstam

Avled 2012, 55 år gammal.

Rockmusikern som sadlade om och blev Sveriges främste grävare. Ingen grävare har haft samma kombination av tålamod och noggrannhet. Hans avslöjande om Thomas Quick/Sture Bergwall skakar fortfarande om det svenska rättssamhället.

2. Janne Josefsson

Gör: Reporter på Uppdrag granskning, SVT.

Sveriges mest kände journalist. Började sin bana som provokatör/reporter på klassiska radioprogrammet I elfte timmen i början av 80-talet. När han och Lasse Brandeby ringde upp Chiles diktator Pinochet och spelade en sång av Victor Jara är radiohistoria. Efter det har han legat bakom många gräv som blivit tv-historia.

3. Bo-Göran Bodin

Gör: Reporter på Ekot, SR.

Under sina tio år på Ekot har han vunnit fler priser än vad många stora redaktioner klarat på 25 år. Ingen ensamvarg utan gillar att duo-gräva. Helst med parhästen Daniel Öhman.

4. Per Wendel

Avled 2008.

Hans storhetstid sammanföll med Expressens. Karriären kröntes med avslöjandet av Ebbe Carlsson-affären 1988. En ensamvarg och arbetshäst. Hade vi gått längre tillbaka än 25 år hade han säkert klättrat någon placering.

5. Fredrik Laurin

Gör: Frilansreporter knuten till Uppdrag granskning, SVT.

Har tagit sig den klassiska vägen via lokaltidningar, Gefle Dagblad och Bohusläningen, till de stora redaktionerna. Redan innan han bildade den så kallade Trojkan med Sven Bergman och Joacim Dyfvermark har han föredragit att jobba i grupp.

6. Anna Jaktén

Gör: Reporter, Uppdrag granskning, SVT.

Var med och bröt grabbgrävarnas dominans i Göteborg med banbrytande Kaliber. Tröttnade på grävandet och var ett tag adjunkt på JMG. Men är för mycket journalist för att fastna i akademikervärlden. Nu på Uppdrag granskning.

7. Daniel Öhman

Gör: Reporter på Ekot, SR.

En av orsakerna till att Ekot numera prenumererar på tunga gräv. Han är den första journalist som fått Stora journalistpriset två år i rad. 2011 för boken Matens pris med Malin Olofsson och ifjol för Saudiaffären ihop med Bo-Göran Bodin.

8. Nils Hanson

Gör: Chef för Uppdrag granskning, SVT.

Smålänningen som både var sportredigerare på GT och nöjeschef på GP innan han hittade det som blev hans liv grävandet. Gjort mängder av uppmärksammade jobb och tusentals journalister har lyssnat på hans numer klassiska föreläsning Grävandets ABC.

9. Maria Trägårdh

Gör: Projektchef på Aftonbladet.

Att som ung tjej slå sig fram som grävare i början av 90-talet i den då extremt machopräglade kvällspressen inger respekt. Hon har fortsatt lika enträget, också genom att hitta nya grävmetoder. En pionjär med live-gräv på nätet.

10. Britt-Marie Citron

Gör: Frilansreporter och utbildare.

Lokalpressens okrönta grävdrottning. Hennes avslöjanden i Motala i mitten av 90-talet är en del av den svenska nutidshistorien. Satsat hårt på att lära journalister gräva både i Sverige och utomlands. Viktig grävambassadör.

11. Jan Mosander

Gör: Pensionär.

En klassisk murvel som grävt där ingen annan letat. Hans envishet ledde till många scoop i biståndsbranschen. När han pensionerades påstås det att Sida- ledningen skålade för att de blivit av med historiens tuffaste biståndsgranskare.

12. Björn Hygstedt

Gör: Informationschef, Svenska Dagbladet.

Länge en av landets främsta grävare. Var den som banade vägen för att göra Svenska Dagbladet till en av de mest grävpristyngda tidningarna. Ledsnade på journalistiken och blev tidningens informationschef.

13. Sophia Djiobaridis

Gör: Reporter Uppdrag granskning, SVT.

Ingen personifierar grävandets huvudstad Göteborg bättre än Sophia Djiobaridis. Stenhård när det behövs, mjukare i andra lägen. Mästare på ansvarsutkrävande intervjuer.

14. Joachim Dyfvermark

Gör: Frilansreporter knuten till Uppdrag granskning, SVT.

Ett av hjulen i den så kallade Trojkan som levererar scoop som ger internationellt eko.

15. Gunnar Lindstedt

Gör: Frilansreporter.

Med rötterna i bokstavsvänstern och Gnistan fortsatte han granska företag på Svenska Dagbladet och Veckans Affärer. En mycket noggrann ensamgrävare som lägger lika stor vikt vid researchen som språket. Avslöjade Trustor-härvan.

16. Bim Enström

Gör: Pensionär.

Få har granskat bostadsbranschen lika effektivt som Bim Enström. Först på Expressen sedan på TV 4. Många uppmärksammande granskningar av HSB.

17. Karin Swärd

Gör: Frilansreporter och dokumentärfilmare.

Har ett brett register. Började som nyhetsreporter på SVT/SR, fortsatte som grävare, bland annat på Kalla fakta. Fick Stora journalistpriset 1997 för avslöjanden om missförhållanden i vården.

18. Christian Holmén

Gör: Grävchef på Expressen.

Ambitiös ålänning som bidragit till att Expressen åter blivit något att räkna med. Fyra guldspadar de senaste sju åren.

19. Maciej Zaremba

Gör: Reporter, DN,

Slog igenom 1997 med flera mycket uppmärksammade reportage om tvångssteriliseringen i Sverige. Hans blandning av kulturreportage och granskning får ofta stort genomslag, men också kritik för att ha en dold politisk agenda.

20. Gellert Tamas

Gör: Frilansreporter och författare.

Med Lasermannen lyckades han i reportageform på ett mästerligt sätt skildra ett Sverige i stark förvandling. Uppföljaren om de apatiska barnen blev mer ifrågasatt.

21. Mats-Eric Nilsson

Gör: Journalist och författare.

Redaktionschefen som hoppade av och bröt ny mark med ny och innovativ granskning av inte bara det vi äter utan hela livsmedelsindustrin.

22. Isabella Lövin

Gör: EU-parlamentariker.

Hennes bok Tyst hav, 2007, om fiskeindustrin nådde internationell berömmelse och fick enormt genomslag. Hon fick både Guldspaden och Stora journalistpriset och lämnade journalistiken.

23. Malin Olofsson

Gör: Frilans, efter flera år på Sveriges Radio.

Har väckt liv i den nästan avsomnade miljöjournalistiken. Matens pris som hon gjorde med Daniel Öhman gav både guldspade och Stora journalistpriset.

24. Helena Bengtsson

Gör: Databasredaktör, SVT.

Excelarkens okrönta drottning. I stort sett helt okänd utanför snäva journalistkretsar. Men hon åker världen runt och föreläser om databasjournalistik. Fick Stora journalistpriset för Valpejl. Ge Helena en torr statistik och hon kan hitta tre olika vinklar direkt.

25. Sven Bergman

Gör: Frilansreporter knuten till Uppdrag granskning, SVT.

Det tredje och kanske minst kända namnet i den så kallade Trojkan.

Bubblare:

Johanna Bäckström Lerneby

Gör: Reporter, Uppdrag granskning, SVT.

Allsidig norrländska som är lika rapp i tv som framför datorn. Tog tjänstledigt för att skriva en bok om sexhandeln i Göteborg.

Ingrid Atterstam

Gör: Pensionär, fd medicinreporter på Svenska Dagbladet (skriver ibland).

En självständig röst som i alla år lyckats hålla både läkemedelsbolagens PR- maskiner och läkarlobbyn på behörigt avstånd. Har avslöjat en Nobelpristagare i förväg.

Randi Mossige Norheim

Gör: Reporter på Sveriges Radio.

Hyllad för sina känsliga radiodokumentärer. Gräver hellre bland människor än bland exceldokument.

Carolina Neurath

Gör: Näringslivsreporter på Svenska Dagbladet.

Gjort kometkarriär. Avslöjade i sitt Sommarprogram att hon låste in sig på toan och grät när hon inte vann Guldspaden.

Mikael Holmström

Gör: Reporter på Svenska Dagbladet.

Har i över 30 år granskat försvars- och säkerhetspolitik. Fick till slut sin första guldspade i fjol för boken Den dolda alliansen.

Sveriges 25 bästa gräv

Så gjordes listan:

För att inte missa några grävare listade vi samtliga guldspade- vinnare sedan starten. Vi gick också igenom andra vinnare av journalistpriser som varit undersökande journalistik och stora avslöjanden.

Listan skickades runt till de sju juryledamöterna som sedan kompletterade med fler namn.

Till slut var vi uppe i långt över 100 namn.

Alla gjorde sedan sin 25-i-topp-lista efter att ha bedömt topplis- tekandidaterna i fem olika delbetyg:

- Trovärdighet Kan man lita på reportern eller är det en person som ibland har fel eller vinklar för hårt.  
- Genomslag Brukar reporterns arbete få genomslag i andra medier?  
- Påverkan/förändring Får reportern till någon förändring med sin journalistik.Ändras beslut eller förslag?  
- Presentation Är det en bra stilist, en lysande berättare, en förnyare i sitt sätt att presentera materialet?  
- Uthållighet Har reportern vigt sitt liv åt grävande? För att inte bara premiera äldre journalister handlar det också om uthållighet i själva arbetet.

Listorna samlades in och räknades samman. Ettan på en lista fick 25 poäng och 25:an 1 poäng. Den som sammanlagt fick flest poäng blev etta totalt.

Det handlar alltså inte om en konsensuslista där juryn pratat ihop sig om placeringarna.

Juryn bestod av:

- Annicka Flovin, rektor för Poppius journalistskola.
- Cecilia Zadig, i dag chefsutbildare, fd reporter på SVT, Grävande journalisters första kvinnliga ordförande och guldspadevinnare 1994.  
- Sara Torsner, kansliansvarig på Grävande journalister.
- Mikael Bergling, frilansjournalist, tidigare grävande reporter på Expressen.  
- Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg och tidigare ordförande i Grävande journalister.
- Torbjörn von Krogh, en av Grävande journalisters grundare, i dag föreståndare vid medieinstitut Sim(o).  
- Fredrik Nejman, frilansjournalist och redaktör för Scoop.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.