Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

De är nominerade till Röda Korsets journalistpris

Publicerad: 21 Mars 2013, 12:17

Tio bidrag har nominerats till Röda Korsets journalistpris:


Årets nominerade journalister och bidrag till Röda Korsets journalistpris är:

- Nils Resare med reportaget Guldfeber i tidningen Filter. Ett reportage som kopplar samman den humanitära katastrofen i Kongo med svenska förhållanden.
- Markus Alfredsson och Linnéa Hambe för dokumentären Språkanalyserna som avgör liv i Kaliber, Sveriges radio. Ett reportage om hur bristfälliga språkanalyser drabbar asylsökande i Sverige.
- Nadja Yllner, Sanna Klinghoffer och Magnus Sandelin för reportaget Imamernas råd i Uppdrag granskning, SVT. Ett reportage som belyser utsattheten för muslimska kvinnor i Sverige.
- Antonio de la Cruz för radiodokumentären Ett trauma i tre generationer i Barnaministeriet, UR. Ett reportage om tvångsplaceringar i fosterhem i Sverige.
- Johanna Karlsson för reportaget I det svarta i Sydsvenskan. Ett reportage som ger en inblick i det svenska samhället genom den svarta krogbranschen.
- Gustav Ahlgren och Emelie Jönsson för programserien Barn utan papper för UR, SVT. Dokumentärserie med fyra program om vardagen för barn som lever som papperslösa i Sverige.
- David Qviström för reportaget Det svenska språket i Kyrkans tidning. Ett reportage som ifrågasätter det moraliska ansvaret för romska flyktingar.
- Maria Ridderstedt och Milan Djelevic för reportaget Svenska bensinmackar diskriminerar romer i Sveriges Radio. Reportaget avslöjar diskriminering av romer i Sverige.
- Linda Stark för reportaget Det enda de pratar om är rädslan för polisen i tidningen Re:public. Ett reportage om Reva och konsekvenserna för gränspolisens intensifierade arbete i Malmö.
- Elin Iskra för reportaget Efter aborten i Bildningsbyrån, UR. Ett radioreportage om utsattheten för kvinnor i Kina som tvingas till aborter.

Juryn består av: Eva von Oelreich, ordförande Svenska Röda Korset, Paul Hansen, fotograf Dagens Nyheter, Olof Brundin, informationschef Schibsted, Agneta Ramberg, utrikeskommentator Sveriges Radio och Kristina Lindström, SVT.

Röda Korsets journalistpris

Röda Korset delar årligen ut journalistpriset för att premiera den som genom sitt berättande skildrat händelser, kriser eller katastrofer vid sidan av strålkastarljuset, ute i världen såväl som i Sverige. Juryn tar nu del av de nominerade bidragen och utser tillsammans en pristagare. Röda Korsets journalistpris är ett resestipendium på 25 000 kronor och vinnaren tillkännages den 8 maj.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.