Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

De är Aftonbladets nya kolumnister

Publicerad: 27 februari 2017, 11:12

Johan Norberg och Dominika Peczynski, nya kolumnister i Aftonbladet. Foto: Aftonbladet

Tidningen rekryterar Dominika Peczynski och Johan Norberg som fristående kolumnister.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladetDominika Peczynski

”Jag är mycket stolt över att kunna välkomna Dominika och Johan som nya kolumnister. Det är två starka röster som kan ge Aftonbladets läsare nya och oväntade perspektiv på verkligheten”, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Dominika Peczynski grundade Sveriges första dejtingsajt och driver i dag pr-firman Mafioso. Hon har en bakgrund från musikbranschen som sångerska i popgruppen Army of Lovers. I vår är hon aktuell som deltagare i Let’s dance.

”Jag är öppen och reagerar på min samtid som alla andra. Men jag reagerar med ett nej i stället för med ett bifall, det är nästan en tvångstanke att tycka något annat. Jag blir glad av att skriva och jag lovar att inget fenomen kommer att gå säkert för min penna. Men jag går inte på enskilda personer, det tycker jag är ohyfsat”, säger Dominika Peczynski.

Debattören Johan Norberg är filosofie magister i idéhistoria och han har författat 15 böcker som översatts till lika många språk. Norberg har beskrivits som en nyliberal som arbetar för kapitalism och globalisering. Washington Post gav honom epitetet ”glamourös, ung pro-kapitalist”.

I sin senaste bok, Progress, bemöter Johan Norberg påståenden om att den tid vi lever i nu skulle vara särskilt problematisk med fakta som visar att världen bara blir bättre och bättre.

”Jag höftar aldrig till på känn utan försöker ge bakgrund och sammanhang, och jag är van vid att alla är emot mig, vilket gör att jag inte har behövt hänga med för att tidsandan svänger”, säger Johan Norberg.

En av Norbergs förebilder är Lars Johan Hierta och i boken Den svenska liberalismens historia från 1999 skriver han om hur Hierta och Aftonbladet bidrog till liberaliseringen av 1800-talets Sverige och tvingade svenska myndigheter att acceptera pressfriheten.

”Hierta är en av mina stora hjältar och att jag börjar skriva i Aftonbladet kan man väl se som ett blygsamt sätt att hedra hans arv och förstärka hans frihetliga anda. Jag vill nå den största och bredaste publiken för att stöta och blöta mina tankar, och det får jag göra i Aftonbladet”, säger Johan Norberg.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.