Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dawit Isaak nominerad till EU:s Sacharovpris

Publicerad: 16 September 2009, 01:59

Dawit Isaak blir en av de officiella kandidaterna till det prestigefyllda Sacharovpriset. Det står klart sedan vänstergruppen i EU-parlamentet enats om att nominera Isaak som sin enda kandidat.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Sacharovpriset går till personer som gjort stora insatser mot intolerans, fanatism och förtryck, och som visat enastående mod för att försvara de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten.

– Ingen vet i dag hur Dawit Isaak mår i fängelset, säger Eva-Britt Svensson (v), ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott i ett pressmeddelande.

–  Jag hoppas nomineringen sätter strålkastaren på hans öde och att det kan bidra till att han äntligen blir fri. Jag tror också att nomineringen kan få betydelse för andra journalister som förföljs när de använder sin yttranderätt.

Beslutet om vem som får priset tas senare i höst av EU-parlamentet.

Bland dem som tidigare fått priset märks Nelson Mandela, Alexander Dubcek, Aung San Suu Kyi, tidningen Oslobodjenje, Salima Ghezali, Reportrar utan gränser och – i fjol – den kinesiske journalisten och aktivisten Hu Jia.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.