Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dawit Isaak fick gata döpt efter sig i Paris

Publicerad: 5 November 2015, 13:34

I måndags uppmärksammades på flera håll i världen frågan om våld, förföljelse och mord på journalister. Bland annat genom en gatukupp.


I måndags, den 2 november, inföll den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Nu i måndags presenterade också FN-organet Unesco, som driver frågor om pressfriheten och yttrandefriheten, sin rapport World Trends on Freedom of Expression and Media Development: Special Digital Focus 2015.

Biståndsmyndigheten Sida finansierar rapporten i vilken fokus ligger på hatbrott som sker på internet, skyddande av journalistiska källor, internets roll som förmedlare i främjandet av yttrandefrihet och journalisters säkerhet.

Rapporten visar att det under det senaste decenniet dött en journalist var femte dag. Totalt har 700 journalister dödats ute i tjänst sedan 2006. En siffra som stigit betydligt de senaste åren. Och vad gäller journalistmord tros mörkertalet vara stort.

Med anledning av att det var den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister gjorde Reportrar utan gränser en ovanlig protest i Paris. Tolv gator namngavs efter journalister som mördats, torterats eller försvunnit. På samtliga franska gator som fick nya namn låg ambassader som tillhör länder där journalister blivit offer för en bristande pressfrihet.

Vid den eritreanska ambassaden i Paris fick gatan namnet Dawit Isaak street. Eritrea, Syrien, Irak och Mexiko är några av de länder som anses bland de farligaste för journalister att verka i.

Den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister instiftades av FN:s generalförsamling 2013. Datumet valdes till minne av de två franska journalister som mördades i Mali den 2 november 2013.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.